Kan hunden bli deprimerad av att klockan ställs om?

Vi har ställt tillbaka klockan och dagarna blir betydligt kortare och solsken blir en sällsynt företeelse. De kommande månaderna är vanligtvis en tid på året där människor kan uppleva Seasonal Affective Disorder (SAD). Men kan hundar också få SAD?

Vad innebär Seasonal Affective Disorder (SAD)?

SAD står för Seasonal Affective Disorder och kallas ofta för årstidsbunden depression på svenska. Det innebär att man blir trött, nedstämd och i vissa fall deprimerad av årstidernas skiftningar. 

Symptomen för SAD liknar de som för depression, med bland annat nedstämdhet, koncentrationssvårigheter och känslan av att sådant du tidigare tyckte var kul inte längre känns roligt. Skillnaden ligger i regelbundenheten, att det återkommer vart år men försvinner däremellan.

Fem tecken på att din hund kan lida av SAD depression:

-Att vara slö eller sova mer än vanligt kan vara ett potentiellt tecken på att din hund lider av SAD.
– Uttrycker liten eller ingen lust att leka, göra de de älskar, träna eller ta en promenad.
– Ovanliga beteendeförändringar, såsom ökad irritabilitet eller aggression.
– Förändringar i aptit – att inte vilja äta eller äta mer än de brukar.
– Oförmåga att sova gott, verkar konstant rastlös eller ledsen.

Så kan du hjälpa din hund:

  1. Lägg tid på att analysera din hunds beteende

Att analysera din hunds beteende hjälper dig att få en bättre förståelse för om den kan känna sig deprimerad. Ibland kan en förändring av deras vanliga rutiner eller deras miljö leda till att din hund mår dåligt ett bra tag. Att veta vad man kan förvänta sig under dagen och känna sig bekväm i sin omgivning är mycket viktigt för en hund.

  1. Se till att din hund får tillräckligt med motion under dagen

Vintermånaderna är kallare och mörkare, och det kan vara frestande att hoppa över en träning eller en promenad utomhus, men precis som människor kan detta ha en betydande effekt på din hunds humör. Även en kort promenad kan hjälpa till att förbättra din hunds humör och även ditt eget.

  1. Säkerställ tillräckligt med ljus (eller helst solsken).

Liksom för människor kan bristen på ljus under vintern orsaka lägre humörnivåer, så det är mycket viktigt för din hund att få så mycket ljus som möjligt. När det är möjligt, ta din hund ut på en promenad eller pröva taktik som att flytta hundens bädd närmare ett fönster eller till och med använda mer artificiell belysning.

  1. Interagera med din hund så mycket du kan

Även när du är inne, se till att spendera tid på att leka eller träna din hund. Försök att komma på nya lekar som kräver att du interagerar med din hund, eftersom det här är ett bra sätt att få ditt husdjur upphetsat och höja deras humör, och ditt också.

Källa: Experter på Puppy Hero var ivriga att ge hundägare mer information om ämnet SAD och beskriver ovan alla potentiella SAD-symptom som hundägare bör hålla utkik efter samt användbara tips om de bästa sätten att hjälpa sitt husdjur.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #england #vikingarna #hundattacker #trygghund

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.