Varning för ny "elak" hundfästing som slår till mitt i vintern

brunfasting.jpg

Ny hundfästing har kommit till Sverige med hundar från utlandet, den bruna hundfästingen lägger massor med ägg och förökar sig explosionsartat och det värsta av allt den älskar vintern och sprids just nu. Läs också Brun hundfästing hittad i Sundsvall 2012-01-19

Den trivs gott på platser som hundhem och hundpensionat och kan ha kommit till Sverige med hundar som annonserats ut på internet som hemlösa i andra länder.

Den bruna hundfästingen trivs mycket bra inomhus och kan vara extremt svår att bli av med. Den klarar lätt vanliga saneringar så man bör vara väldigt försiktig med att vara i kontakt med hundar som har eller haft den bruna hundfästinngen om man inte vill få in krypet till sitt eget hem.

Statens veterinärmedicinska anstalt uppmanar alla som påträffar de bruna nya fästingarna att skicka in dem till dem.

Fakta:Statens Veterinärmedicinska anstalt

Brun hundfästing (Rhipicephalus sanguineus)

Ju längre söderut i Europa man kommer desto vanligare blir förekomst av den bruna hundfästingen. Fästingarna hittas både i naturen och inomhus.

Fästingen överlever inte någon längre tid utomhus i vårt klimat, men kan både leva och föröka sig i inomhusmiljöer där hund finns. Om bruna hundfästingar förs in i t.ex. ett hem eller en kennel krävs ofta sanering med hjälp av saneringsfirma för att bli av med fästingarna, som snabbt kan sprida sig och öka mycket kraftigt i antal.

Hundar kan snabbt bli översållade av fästingar som suger blod. De liknar våra inhemska fästingar, men hittas ofta i betydligt större antal på hunden; de kan sitta i stora klasar på huden. Fästingarna kan också sprida flera allvarliga sjukdomar till hund, som babesios, monocytär ehrlichios och hepatozoonos.

Smittrisk i Sverige

Hundar som besöker inomhusmiljöer där den bruna hundfästingen finns kan infesteras och föra med sig fästingar till nya inomhusmiljöer. Människor kan i vissa fall bli utsatta för bett av brun hundfästing. Information om infektionssjukdomar hos människor nås via Smittskyddsinstitutets hemsida.

Varning: brun hundfästing härjar i vinter

Brun hundfästing hittad i Sundsvall 2012-01-19

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Husdjur

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

29 svar på Varning för ny "elak" hundfästing som slår till mitt i vintern

 1. - Hulda skriver:

  usch och fy, tycker det kan räcka med de små krypen som finns på vår, sommar och höst, huvaligen

 2. Annonnym skriver:

  Amäh åhh sikken skit! Det kommer mer å mer såna kryp. Snart kan man inte ha sin hund utomhus =(

 3. Anonym skriver:

  Uuuu vad äcklad jag blev.. Nee snart blir de hund gård och hund hus som gäller, men tur att jag inte har mina hundar på hund dagis och sådana ställen.

 4. Anonym skriver:

  ….förökar sej explosionsartat…och….älskar vintern…..?????? Det var väl inte särskilt korrekt information? Låter mera som skrämselpropaganda skulle jag påstå. 5 personer i Sverige har hittat fästingen på sina husdjur. Den bruna hundfästingen överlever inte svenskt klimat utomhus, inte ens på sommaren. http://www.sva.se/sv/Djurhalsa1/Hund/Parasiter-hos-hund/?lid=24986

 5. Monika skriver:

  Finns det inget man kan göra för att
  skydda sin hund mot dessa kvalster??

 6. Karin skriver:

  Skulle vilja att New Dog redaktion hänvisar till den källa som säger att denna fästing trivs och y o m förökar sig under vintertid. På SVA’s hemsida och information om brun fästing står det bl a ” Fästingen överlever inte någon längre tid utomhus i vårt klimat, men kan både leva och föröka sig i inomhusmiljöer där hund finns” samt om smittrisk för de sjukdomar den kan sprida ”Hundar smittas normalt inte i Sverige av hepatozoonos eftersom den bruna hundfästingen inte finns i vår natur. Infektionen sprids alltså normalt inte vidare från en infekterad hund så länge den vistas i Sverige. Ett möjligt undantag finns och det är om en hund fört med sig infekterade bruna hundfästingar in till inomhusmiljöer i Sverige.” Detta hittar man under rubriken KÖP AV HUND FRÅN EUROPA uppdaterad senast 2012-01-11.
  Hoppas att New Dog kan ange källan till påståendet att den bruna fästingen slår till mitt i vintern.

  • dognewss skriver:

   Då artikeln skrevs hade SVA en länk dit vi hänvisade till där dessa uppgifter kommer ifrån, SVA har förnyat sin hemsida och därmed är länken borta, så vi uppdaterade med länken ovan igår då vi upptäckte att detta inlägg fick många besökare. Uppgifterna ovan kommer således från SVAs källa.

 7. Anonym skriver:

  Kan förstå att dom över lever denna vinterns som har varit men hade det varit vintern 2009-2010
  tror jag absolut inte att dom hade överlevt. typist media som ska blossa upp och skrämma godtrogna läsare.

 8. Karin skriver:

  Ojdå !!?? Artikeln är ju två år gammal men cirkulerar nu som ”skräckpropaganda” på bl a facebook. Jodå, jag var själv snabb att reagerar på artikeln… måste bli bättre på att kolla datum för publiceringsdatum.

 9. Anonym skriver:

  Fästingar överlag är….usch o fy o tvi! Öppna gränser är nog bra…på ett vis…negativt på det sätt att vi tyvärr får nog räkna med att vi i Sverige kommer att få in än mer ”skit” genom de hund o djurägare som inte ser till att följa rekomendationerna vad gäller vaccenering, avmaskning osv. Eller kolla igenom sin hund Ordentligt av typ fästingar innan de tar in sin hund eller i land sin hund om de kommer i båt.

 10. Pingback: Sensationellt – Brun hundfästing hittad i Sverige igen | Dog News

 11. Pingback: Sensationellt – Fruktad brun hundfästing hittad i Sverige igen | Dog News

 12. Martina skriver:

  Många avelshundar kommer ifrån utlandet. Många svenskar tar med sig familjehunden på semester till utlandet. Många välgörenhetsorganisationer har striktrae införelsekrav på sina ”hemlösa hundar” än vad jordbruksverket kräver. Jag tror inte jag behöver säga mer…. utom då möjligtvis hur otrevligt det är när människor bara antar att gatuhundar är grunden till allt ont. Fy.

 13. Pingback: Dog News 2007-2012 | Dog News

 14. Pingback: Rekord många smittades av fästingburen hjärninflammation (TBE) | Dog News

 15. Pingback: Ännu en ny farlig fästing i Sverige – Dermacentor reticulatus | Dog News

 16. Pingback: Tusentals bruna hundfästingar i bagaget från Thailand |

 17. Pingback: Undvik adoption av gatuhundar |

 18. Jan skriver:

  Veterinärerna borde sänka priserna så man kan gå oftare till dem, djurälskare de är?

 19. Hulda skriver:

  mest utsatta är hundar som går på internationella utställningar, trots att den en finn , nybadad kan den sprida mycket , inte bara genom att träffa massa andra hundar , avföring på småla ytor, men även domare som känner på hela hunden, ben stumme, tänder mm , från hund till hund … Äcklig !

 20. Marianne skriver:

  Nå har jeg bodd 10 år i Spania og drevet mye med hunder i shelter. Jeg har aldri sett disse småkrypene

 21. Anette Persson skriver:

  Denna artikel är 3 år gammal
  Jag jobbar på hunddagis och har aldrig sett den här fästingen.

 22. Pingback: Årets 10 mest lästa inlägg |

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.