De köpte en smugglad hundvalp

Norskt par blev grundlurade då de köpte en billig valp på köpsajten finn.no motsvarande blocket, hundvalpen var insmugglad till Norge och inte vaccinerad.

Att smuggla in hundvalpar till Norden blir allt vanligare, tyvärr går allt för många förstagångs köpare på denna typ av annonser och stöder köp av smuggelvalp! Det är förbjudet i lag att köpa en insmugglad hund!

I annonsen talade inte säljaren om att valparna hade polskt pass och inte var uppfödda i Norge. Paret hade hunnit fästa sig vid valpen och de foton de sett på valpen innan de åkte till säljaren för att träffa valpen.

Paret var blixtförälskade i valpen och köpte den trots att varningsklockorna börjat ringa angående valpens medhavda papper och pass som var utländska.

Paret lät en norsk veterinär besiktiga valpen och efter tre veckor kom djurskyddsmyndigheten på besök. De hade vid detta laget omhändertagit 4 andra valpar från säljaren. Valparna saknade rabiesvaccination.

Paret stod inför beslut om avlivning eller vaccination samt karantän. Det var aldrig fråga om att avliva den högt älskade valpen så paret beslöt att vaccinera och låta valpen sitta i karantän som kostade drygt 32 000 kr.

Efter många om och men så lyckades de norska paret stämma säljaren och fick tillbaka nästan alla pengar de hade betalt i samband med karantänen. De flesta som blir lurade är inte så lyckligt lottade.

Smugglingen med hundvalpar till Sverige växer. På bara några år har antalet djur som avlivats efter att det avslöjats att de inte haft giltig rabiesvaccination. 2011 avlivades till exempel 31 hundar och två år senare hade siffran stigit till 66, skriver AB.

lagen

Det är förbjudet att köpa en smugglad hund – Läs här om vad lagen säger om insmugglade hundar.

För att undvika att köpa en insmugglad valp kan du tänka på att:

  • Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.
  • Begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön och istället får hunden levererad på till exempel en parkeringsplats. Åk aldrig till en sådan plats bara för att titta, det är svårt att motstå små söta valpar.
  • Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer. Många mellanhänder anger bara mobilnummer till ett betalkort, och ett förnamn. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.
  • Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt efter köpet. Andra har diarré redan vid leveransen. Köp inte en hund som inte är helt frisk!
  • Det är olagligt att sälja valpar innan de nått åtta veckors ålder. Om valpen tas för tidigt från sin mamma kan den få beteendeproblem.
  • Om säljaren säger att hunden har en stamtavla men att du ska få den senare, så finns det sällan varken en kennel eller någon stamtavla. Begär att få stamtavlan samtidigt som hunden.
  • Det är förbjudet att kupera öron och svans på hundar i Sverige. En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige.
  • Hundar över fyra månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.
  • Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden. Låt inte säljaren lura dig att det är fult att begära korrekta handlingar, eller att det är att misstro säljaren. Det är självklart för alla seriösa försäljare av såväl rasrena som blandrashundar att ovanstående villkor gäller vid försäljning.

Köp inte bara med hjärtat! 

Om du misstänker att allt inte står rätt till, om hunden verkar sjuk eller om hemmiljön är dålig ska du låta bli att genomföra köpet, även om du ömmar för hunden. Handeln med smugglade hundar kommer att finnas så länge det finns människor som köper dem. Det bästa sättet att stoppa djursmugglingen är att inte köpa de smugglade djuren.Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.