Pionjär inom djurfoder på nätet blir ännu större

 – Nordens största djuraffär på nätet Animail förvärvar ZooZoo.com och stärker positionen som marknadsledare

Nordens största djuraffär på nätet Animail AB förvärvar en av de största aktörerna på den svenska marknaden för djurmat och tillbehör på nätet, Zoozoocom AB som driver e-handelssajterna Zoozoo.com och Hemfoder.se.  

Tillsammans väntas de båda bolagen omsätta 150 miljoner kronor i år och nya Animail AB utökar därmed sitt försprång som Sveriges och Nordens överlägset största aktör på ett av de snabbast växande segmenten inom e-handel.

Den nordiska marknadsledaren Animail, som var först i Sverige med att erbjuda djurmat på nätet 2007, förvärvar Zoozoo.com, en av de största aktörerna för djurmat och tillbehör på nätet i Sverige som driver e-handelssajterna ZooZoo.com och Hemfoder.se.

–       Detta är ett strategiskt viktigt förvärv för Animail. Zoozoo.com har gjort en spännande resa och snabbt tagit en stark position på marknaden. Tillsammans blir vi en ännu starkare marknadsledare och kan ge kunderna en ännu bättre service, uppnår skalfördelar och lägger grunden för fortsatt stark tillväxt i Norden och Europa på ett av de mest spännande och lovande e-handelssegmenten i världen, säger Staffan Mörndal, styrelseledamot i Animail AB och Partner på Verdane Capital Advisors.

Starkare onlinetillväxt än nästan alla andra produktkategorier

Enligt analysfirman Forrester Research har den globala världsmarknaden för djurmat och tillbehör på nätet vuxit med 76 procent mellan 2010 och 2014, till 3,7 miljarder US-dollar per år. Det är en avsevärt snabbare tillväxt än nästan alla andra produktkategorier på nätet. Trots det säljs en stor majoritet av djurfoder fortfarande i fysiska butiker, vilket gör potentialen för fortsatt tillväxt inom e-handel mycket stor.

–       ZooZoo var på väg mot våra uppsatta mål och vi har på bara två år tagit positionen som marknadstvåa bakom Animail. Sammanslagningen av de båda bolagen är en affärsmässigt alldeles för bra affär för att inte genomföra. Jag har drivit upp marknadsledande e-handelsbolag innan och jag är övertygad om att det gemensamma bolaget nu får en kortare väg till de uppsatta målen, än bolagen var för sig. Jag tror även på ledningen i Animail och jag ser fram emot att verka genom styrelsen som ledamot och som ägare, säger Jarno Vanhatapio, grundare av Zoozoocom AB.

–       Vi är övertygade om att marknaden för djurmat och tillbehör på nätet har en lysande framtid, med de uppenbara fördelar konsumenterna får i form av smidigare leveranser av tunga produkter hela vägen fram till dörren, ett bredare urval och enklare köp. Det är också därför vi väljer att bli delägare i det nya Animail AB och även investerar ytterligare i det nya bolaget, nu när våra bolag går samman. Animail har en kompetent ledning och långsiktiga ägare som är väl förberedda att leda företaget till en ännu starkare ställning på den europeiska marknaden, säger Cato Broberg, styrelseordförande i Zoozoocom AB och Investment Director på Egmont Publishing.

–       Detta känns oerhört spännande, framtiden ligger framför oss. Få branscher är så lovande om man tittar på hur stor andel husdjursägare som borde handla online jämfört med hur många som faktiskt gör det. Jag är särskilt glad över att med ännu större kraft kunna driva på förändringen i denna bransch som Animail gjort sedan starten och även att kunna erbjuda kunderna en ännu bättre service och köpupplevelse till följd av de fördelar förvärvet ger, säger Karl Prytz, VD för Animail AB.

Huvudägare i Zoozoocom AB är grundaren Jarno Vanhatapio med bolag, Egmont AB samt Optimizer Invest. Förutom ledningsgruppens innehav ägs Animail av riskkapitalfonden Verdane Capital VII, en nordisk private equity-fond som specialiserat sig på bland annat e-handel.

Affären genomförs som en kvittningsemission vilket gör Zoozoocom AB’s ägare till nya delägare i Animail AB. I samband med förvärvet kommer Animail AB att ta in ytterligare 16 MSEK i finansiering. Animails befintliga ledning kommer att ansvara för att driva det nya företaget vidare och det operationella arbetet av samtlig verksamhet kommer att skötas av Animails ursprungliga organisation.Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Pionjär inom djurfoder på nätet blir ännu större

 1. Jeanette skriver:

  Det ante mig att det var något sådant, dvs att nå´n riskkapitalist varit framme för jag har under en längre tid tyckt att Animail blivit sämre för mig som kund.
  Hade tänkt testa Hemfoder nu när jag slutat handla hos Animail efter många år, men tyvärr går ju inte det heller!
  Men det var ju bra att få veta!

  • dognewss skriver:

   Ja vi blev också förvånade! Har du provat Dog News sponsor vetzoo.se ? Två unga killar bakom det företaget som vi träffat personligen flera gånger

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.