Svensk djursjukvård inleder upprop ”ogulligt” för trubbnosarnas bästa

49750-screen-licker-pug

Stor okunskap om extremavelns konsekvenser

Ta ställning för trubbnosarnas bästa. Mopsar, franska- och engelska bulldoggar, pekingeser, bostonterrier, boxrar och andra trubbnosar är trevliga, härliga och omåttligt populära hundar. Men, i Sverige lider tusentals av dem av andnöd och andra åkommor till följd av extremt hård avel. Det är inte gulligt utan skadligt.
#Ogulligt är ett initiativ av Svensk Djursjukvård.

De trubbnosiga hundarna har avlats mot så platt nos att andningsvägarna komprimerats. Erfarna veterinärer på området bedömer att ungefär 90 procent av alla trubbnosiga hundar har andningsproblem i varierande grad, säger veterinär Maria Lundvall vid Svensk Djursjukvård, till HD.

På Svensk Djursjukvård skriver man att 47% av alla djurägare vet inte att trubbnosiga hundar har sämre hälsa. 94% av svenskarna anser att det är oacceptabelt att avla på egenskaper som gör att djuren lider. 88% av svenskarna anser att djurskyddsmyndigheter
bör ta större ansvar i extremavelsfrågan.

Många charmas av mopsars och bulldoggars trubbnosiga uppsyn. Men vad många valpköpare inte känner till är att hundarna ofta har andningsproblem. Aveln har drivits för hårt, hävdar branschorganisationen Svensk Djursjukvård, skriver Expressen.

I Sverige anser nio av tio (94 procent) att det är oacceptabelt att djur avlas fram med medfödda hälsoproblem. Men kunskapen om extremavel är låg bland allmänheten. Flera av de mest extremt hårt avlade hundraserna i Sverige ökar stadigt i popularitet och få personer inser att deras hundar lider av till exempel andnöd. Svensk Djursjukvård vill öka allmänhetens kunskap och lanserar därför initiativet #ogulligt med målsättningen att inget djur i Sverige ska behöva lida till följd av extremavel.

I dag lider ett stort antal hundar av medfödda hälsoproblem till följd av extremavel. Trubbnosiga hundraser avlas till extrema utseenden som orsakar många av djuren stort lidande, bland annat kronisk andnöd. Detta handlar om många av de mest populära hundraserna idag; mops, engelsk och fransk bulldogg, pekingese, bostonterrier och boxer.

 

Här kan du skriva under en tass och namninsamling – Sverige har några av världens hårdaste djurskyddslagar – men det hjälper inte så länge de inte efterlevs. Skriv på detta upprop för att stoppa trubbnosiga hundars lidande till följd av extremavel. Tass- och namninsamlingen kommer endast att användas i uppropet och i nästa steg lämnas till landsbygdsministern och regeringen.

Samtidigt skriver SKK på sin hemsida: Under hösten har ett YouTube-klipp, som visar en mops vid utställningsbedömning, cirkulerat. När SKK fick kännedom om händelsen startades en utredning som ännu inte är fullständigt slutförd, läs hela nyheten här

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 Responses to Svensk djursjukvård inleder upprop ”ogulligt” för trubbnosarnas bästa

  1. Kicki Lundin skriver:

    SKK avbryter samarbetet med intresseorganisationen Svensk Djursjukvård, då det saknas fakta för de påståenden som förs fram i kampanjen Ogulligt
    http://skk.se/sv/nyheter/2015/11/SKK-om-Svensk-Djursjukvards-kampanj/

  2. AKH skriver:

    Det är snarare så att SKK anser att Svensk Djursjukvård själva avbrutit allt samarbete på grund av deras självsvåldiga agerande med kampanj, namninsamling och annat.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.