Hur du undviker förgiftning hos hund och katt


Förgiftningar hos hund är ett mycket vanligt problem som oftast sker av en olyckshändelse. Våra fyrfota vänner kan bli förgiftade av ämnen och mat som är helt ofarliga för oss människor och som vi kanske inte tänker på. Choklad, russin, lök och vissa blommor kan ibland vara dödligt för hundar´och katter.

Det händer också att hundar får i sig råttgift, läkemedel och glykol. Det sistnämnda är särskilt farligt. Glykol smakar sött och det behövs inte mycket för att dosen ska vara direkt dödlig.

Symptom på förgiftning:

Många förgiftningar ser man inte på en gång och symptomen kan vara svåra att bedöma. Symtomen kan komma efter en tid och dessutom vara diffusa. Det kan handla om att hunden får feber, är trött, hängig, inte vill äta eller får bleka slemhinnor. Akuta symtom kan vara att hunden kräks, får diarré, andas hastigt eller är ”speedat”. Det kan också hända att hunden drabbas av kramper och vinglighet.

Har du den allra minsta misstanke om att din hund slickat i sig glykol eller råttgift bör du omedelbart kontakta veterinär, även om du inte ser några symptom.

Här hittar du fler goda råd och förgiftning från Evidensias veterinärer

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

 

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.