Veterinär får sin legitimation indragen efter döda hundar

Jordbruksverket har kritiserat veterinären från Skaraborg vid flera tillfällen, nu agerar Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård, genom att dra in mannens legitimation.

Flera hundar som besökt veterinärens klinik har dött under eller i samband med behandling. Veterinären har fällts i Ansvarsnämnden vid minst 9 tillfällen, en hund dog i samband med att tandsten skulle tas bort, en annan dog i samband med att hunden skulle kastreras, detta skedde för nästan fyra år sedan.

Sveriges radio

04a17839ca2a50a26b9820436795a5ebDOG NEWS Sveriges största hundblogg

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

4 svar på Veterinär får sin legitimation indragen efter döda hundar

 1. yorkielove skriver:

  Jag hoppas det blir en ice breaker för alla andra, som fått sina djur skadade eller dödade pga oskickligt uppträdande.

 2. Ewa Ivarsson skriver:

  Vem är veterinären?

  • dognewss skriver:

   Tore Olsson, 63, Skara – sex fällningar

   Datum: 2013-11-18

   Dåvarande adress: Vara veterinärstation, Vara

   Beslut: Prövotid om tre år (om ytterligare en allvarlig förseelse inträffar under prövotiden återkallas veterinärlegitimationen)

   Orsak: Kastrerade hunden Rufus. Annan veterinär konstaterade kraftiga sammanväxningar och skador på hundens tarm — ”högst troligt” att Olsson orsakat skadan. Felaktig journalföring när hunden Saga fick narkos. Hunden fick också för hög läkemedelsdos. Saga dog senare. När hunden Wilma kördes på av en bil och fick bäckenfraktur undersökte han inte hunden tillräckligt. Olsson har begått ”flera allvarliga förseelser som orsakat djuren onödigt lidande”.

   Veterinärens inställning: Sammanväxningarna på Rufus tarm kan ha berott på andra orsaker. När det gällde Saga var dödsfallet ”en gåta” för veterinären. Veterinären anser att han undersökte Wilma tillräckligt.

   Datum: 2012-11-15

   Dåvarande adress: Vara veterinärstation, Vara

   Beslut: Varning och erinran

   Orsak: En tik som fött friska valpar fick feber. Olsson förskrev antibiotika – i fel dos – via telefon och utan att undersöka hunden. När hunden kom in med hög feber konstaterade Olsson att det fanns ett kvarvarande foster, som han opererade bort. Hunden fick gå hem direkt efter operationen, trots att den borde ha remitterats till ett djursjukhus för eftervård. För denna hantering varnas Olsson. Olsson har i ett annat fall i samma ärende behandlat nio hundar med ett preparat som kan ge allvarliga biverkningar. Hundarna drabbades av kramper. Hans bristande journalhantering gör det svårt att bedöma om preparatet överdoserades. Därför får han en erinran i denna del. Ansvarsnämnden konstaterar i beslutet att Olsson även tilldelades en erinran 1999 och ytterligare en erinran 2007.

   Veterinärens inställning: Förnekar fel i samband med operationen, bland annat anser han att det var bäst för valparna om hunden fick komma hem direkt. Försvarar förskrivningen av preparatet till de nio hundarna.

   Övrigt: Tilldelades också en erinran 2010-02-11

   Denna info är från ABs artikel http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20699743.ab

 3. Rebecka skriver:

  Usch, vad hemskt. Tog bort tandsten för inte så länge sedan på min hund och då blev han sövd. Tyckte det var otäckt bara att söva honom. Oron över att något ska gå fel och att han inte skulle vakna igen. Nu gick allt bra och de tog även bort en lös tand. När han vaknade var han lite trött och vinglig men så saknad. <3

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.