Foto: Tullverket
Smuggelhundssmitta oroar veterinärer
Sedan 2010 har Jordbruksverket uppgifter på att över 3500 smuggelhundar avslöjats. Samtidigt är de som avslöjats bara en liten del av dem som förts in i landet.
Nu har man tillsatt en arbetsgrupp med fackfolk och representanter från myndigheterna, och gruppen hoppas nu få bukt med problemet. Vi ska bland annat titta på hur vi kan förbättra vår hantering av smuggelhundar som finns i landet och så ska vi öka medvetenheten hos folk, säger Tjitte de Vries som är enhetschef på Jordbruksverket, skriver Sveriges radio
Valpar som smugglas in kan vara både ovaccinerade och bära på både Rabies och dvärgbandmask, som är potentiellt dödliga sjukdomar som kan smitta människor. Det kan dröja upp till ett år innan Rabies visar sig och detta är hundvalpar som kommer att leva i familjer.
Fakta: Tips vid hundköp
Planera ditt valpköp i god tid. Impulsköp på internet är alltid ett högriskprojekt.
Kontakta en uppfödare via exempelvis Svenska Kennelklubben (SKK) och gör det innan det finns en valp. Försök att träffa föräldrarna till valpen innan du bestämmer dig.
Lita på magkänslan – genomför inte ett köp om du får känslan av att något är fel.
Var tveksam om en försäljare erbjuder dig en stor rabatt. Är det för bra för att vara sant är det ofta något fel.
Undvik erbjudande om leverans till ditt hem eller en mötesplats. Det är ofta ett sätt för en säljare att hålla sig anonym.
Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns.
Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett besiktningsintyg, som är högst sju dagar gammalt, från veterinär.
Dokument som stamtavla eller pass ska du få i handen vid köp.
Försök träffa mamman till valparna och gärna även pappan om det går. Be om tikens id-nummer för att säkerställa att det inte är en ”bulvantik”.
Öron och svans på hundar får inte kuperas i Sverige. Är hunden öron- eller svanskuperad är den inte född i Sverige.
DOG NEWS Sveriges största hundblogg