Kejsarsnitt och ögonskador – så här lider hundarna av avel

I kölvattnet till blårävsdebatten som väcktes till liv tidigare i veckan pånyttföddes också diskussionen om felavlade hundraser. Till exempel mopsar och bulldoggar kan ofta må riktigt dåligt – YLE listar några hundraser som inte mår bra, och reder ut vilket skydd de små liven har.

Det går fortare än vad man tror för människan att ödelägga och fördärva en hundras – Blårävar som har avlats till att bli så stora så de knappt kan röra sig, med vridna ben och ögoninflammationer. En finländsk djurrättsorganisation har publicerat chockerande filmer från pälsfarmer för att sätta fokus på pälsindustrin.

Ett antal hundraser finns som lider av en uppsjö sjukdomar eller missbildningar som skapats av för grova avelsprogram. Enligt såväl veterinärer som djurrättsorgansiationen Animalia är följande raser i riskzonen för långvarigt lidande.

Mopsen är en trubbnosig hundras med rötter långt bak i tiden. Att vara trubbnosig innebär att nosen är väldigt kort, vilket leder till att samma mängd organ – öga, näsa, mun, hjärna, öron – ska rymmas in i en skalle med mindre volym. Det här betyder att mopsar ofta får andningssvårigheter och andra problem med t.ex. synen och migrän.

Precis som mopsarna har Engelska bulldoggen problem för att den är en trubbnosig ras. Luftvägarna är trängda och om hunden börjar hyperventilera kan det leda till svullna luftrör och därefter i värsta fall djurets död.

Dessutom har rasen avlats så långt att dess huvud blivit så stort, att över 80% av valparna föds genom kejsarsnitt!

Fransk Bulldogg med samma problem som ovan – Bulldoggare har också svårigheter att reglera sin kroppstemperatur, ett syndrom vid namn Brakecyfal, som kommer från det underdimensionerade huvudet. Också kortnosade katter lider av samma problem som bulldoggarna och mopsen.

Sharpeihundar kan ha problem med huden, som kan inflammeras som en följd av ett antal allergier den lätt utvecklar. Detta blir extra jobbigt eftersom shar pei har en massa hud som kan inflammeras. Rasen har även en egen sorts feber med samma namn, utvecklar lätt ett bräckligt immunförsvar och har en tendens att drabbas av ett syndrom där ögonfransarna böjer sig in i öga, vilket leder till inflammationer.

Rasen Cavalier King Charles Spaniel har på senare år blivit populärare men har en medellivslängd på bara 9 år, vilket beror på ett antal genetiska sjukdomar. Till exempel orsakar mitralisinsufficiens hjärtsvikt, syringomyeli skapar cystor på ryggmärgen medan höftledsdysplasi missbildar, just det, höfterna.

Då vi lägger ihop de svårigheter hundraserna ovan har med allt från överdimensionerade blårävar till boskap med för lite utrymme är det inte alls svårt att komma till frågan: Hur kan det finnas till synes lidande djur om vi har en djurskyddslag och ett gediget regelverk för uppfödare?, skriver Svenska YLE

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.