Reflexer räddar djurliv

Så här dåligt syns hunden i trafiken

Nu är det hög tid för alla hund- och kattägare att rusta för mörkare tider. Många tror att gatubelysning räcker till för att synas, men sanningen är att bilister har svårt att upptäcka en hund eller katt i gryning eller skymning, och de flesta olyckor sker i tätbebyggda områden. 

Tusentals husdjur drabbas årligen av skada eller död i trafiken och i många fall skulle en bra reflex räddat livet på våra husdjur.

–     En bra reflex syns på 125 meters håll när den träffas av bilens halvljus. Om du inte har reflex, syns du först på cirka 20 meters avstånd.

I dagens handel finns en uppsjö av reflexer för både hundar, katter och deras ägare – från koppel och halsband till rejäla västar och blinkande lampor. Se till att ditt val av reflex verkligen  syns och gör nytta.

Reflexer blir gamla

De flesta reflexer håller bara något år och behöver sedan bytas ut.

Reflexvästar som tvättas, koppel som utsätts för väder och vind och vanliga reflexer som samsas med nycklar i jackfickorna åldras och behöver bytas ut.

Ta därför för vana att kontrollera gamla reflexer genom att lysa på en gammal och ny reflex på ungefär fyra meters avstånd. Jämför skillnaden mellan den gamla och nya reflexen och byt ut om någon syns sämre.

Reflextips för hund- och kattägare

  • Kombinera en lampa med reflex på djuret. Reflexen syns bra när den träffas av ljus, medan lampan syns när det är helt mörkt
  • Hundar med rejäl päls syns bättre med reflexväst än med reflexhalsband
  • Om du använder reflexväst på din hund – tänk på att reflexen bara syns från sidan och alltså inte framifrån eller bakifrån
  • För katten passar ett reflexhalsband bättre för att undvika att den fastnar, kombinera gärna med en lite lampa
  • Se till att även du bär reflexer! Med reflexband fästa runt handlederna och traditionella dinglande reflexer redo i fickorna syns du bra. Bäst syns du med en reflexväst i kombination med dinglande reflexer och en lampa. Kom ihåg att ljusa kläder syns bättre än svarta.

reflex

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

 

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.