Polisen varnar för smuggelvalpar

5 hundvalpar omhändertogs senaste veckan vid en rutinkontroll i en villa i Östersundom utanför Helsingfors. några av valparna var i så dålig kondition att de avlivades omgående.

Bara under de senaste halvåret har polisen i Södra Finland stött på ett tjugotal fall av hundsmuggling där hundvalpar har sålts från villor i området. Troligen är det bara toppen av isberget som polisen lyckats hitta. Polisen misstänker att valparna härstammar från olika valpfabriker. säljarna pratar finska med viss estnisk brytning.

Polisen vitnar om hur flertalet valpköpare kontaktat dem om sjuka och döda valpar. Flera personer har köpa hundvalpar som sedan har dött bara några dagar senare.

Valparna förvaras i kalla källarutrymmen där golven är täckta av avföring.

Hunden Torsti dog bara en dag efter köpet – köparen vill nu varna andra.

Valpen visade sig vara importerad från Estland, men hunden hade mikrochip i nacken och försäljaren visade upp vaccinationsintyg som fick köparen övertygad om att allt var i sin ordning.

Hunden hade också, enligt försäljaren, blivit avmaskad och försäljaren fick den sista dosen av maskmedicinen med sig hem.

Tullens vädjan: ”Låt inte smuggelvalpen bli årets julklapp”

smuggelvalp

Foto tullverket

Det smugglas allt fler hundvalpar in i Sverige. Tullen i Karlshamn har sett en oroväckande ökning av smuggelvalpar under hösten och vädjar nu till allmänheten att inte falla för frestelsen att köpa en hundvalp, som kan vara insmugglad, skriver Expressen

Om du finner en valp till salu som är under 15 veckor och som har fötts i annat land än Sverige skall du inte köpa valpen. Enligt lag måste en valp vara 15 veckor gammal för att få importeras till Sverige, för att alla vaccinationer skall vara giltiga.

Priset på valpen är ofta det som valpköpare faller för, MEN en billig valp på Blocket eller annan internet sajt kan betyda en smuggelvalp eller en valp som är sjuk och kan behöva avlivas. Kvar står valpköparen med höga kostnader som mest troligt inte ens ersätts av försäkringen.

Vill du köpa en dvärghund får du räkna med att den kostar runt 20 000 kronor eller mer, hittar du en valp som är mycket billigare så är det oftast för bra för att vara sant dvs en smuggelvalp eller något galet med valpen.

Valpar tas ofta från sin mamma allt för tidigt och föds upp under fruktansvärda förhållanden. De transporteras sedan med bundna ben och bundna nosar i små kartonger till Sverige.

Hundsmuggling är en mycket lukrativ affär och det handlar ofta om väldigt stora pengar, smugglarna tjänar miljoner på svenskar som inte är pålästa.

KÖP INTE HUNDVALP eller HUND om du INTE

– Får träffa valpens mor

– Överta hunden hemma hos uppfödaren eller ägaren

– Hunden har stamtavla och vaccinationer gjorda i Sverige

– Om du är OSÄKER på om hunden är smugglad, kontakta Svenska kennelklubben och fråga om råd

VARNING!

Just nu figurerar ett antal oseriösa hundannonser på internet (olika raser förekommer), där säljaren har stulit bilder och stamtavlor från seriösa kennlars hemsidor och sedan annonserar ut hundarna till salu. Efter att köparen betalt handpenning går säljaren upp i rök. Det finns nämligen ingen hund i verkligheten.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.