VOM og Hundemat svarar angående artikeln om färskfoder och bakterier

Bild: Vom og hundemat

Den senaste tiden har det publicerats flera artiklar som belyser risken med råfoder. Artiklarna är baserade på en nyligen publicerad nederländsk studie (van Bree et al. 2017) där man funnit bakterierna Escherichia coli serotype O157:H7, olika arter av Salmonella, Listeria monocytogenes samt E. coli med resistensmekanismer mot flera vanliga typer av antibiotika. Studien varnar för potentiell risk för smitta av dessa bakterier samt att eventuell resistens smittar från djur till människa.

Vi på VOM og Hundemat har ynnesten att endast använda norska råvaror levererade av duktiga norska bönder, under stränga krav från Mattilsynet (Norska Livsmedelsverket). Norge är unikt med en minimal förekomst av sjukdomsframkallande- och antibiotikaresistenta bakterier. Således kan upptäckter gjorda i ett annat land med helt olika antaganden inom både själva förekomsten samt infektionsreglerna och infektionens genomförande inte överföras till Norge.

Zoonoserapporten från Norska Veterinärinstitutet (Jørgensen et al., 2016) visar oss att Salmonella upptäckts mycket sällan i norska besättningar. Norge var det första landet att bli av med bakterierna i kommersiella fågelbesättningar, och i 2016 hade vi den lägsta förekomsten av salmonella på 20 år. 70% av de smittade, smittas utomlands och de flesta som smittas i Norge gör så av importerad mat. VOM och Hundemat testar rutinmässigt både foder och råvaror för denna bakterie.

E. coli, serotyp O157: H7 detekterades 2016 i 0,3% av djuren i norska besättningar. Detta är en mycket liten förekomst jämfört med andra länder.
När det gäller L. monocytogenes är vi också i en mycket gynnsam situation. Av prov som tagits 2016 upptäcktes bakterien endast i sex får, två getter, två nötdjur, en lama och ett rådjur, i hela Norge.

Veterinärinstitutets årsrapport om övervakning av antibiotikaresistens visar en stadigt minskad förekomst i norska besättningar under de senaste 17 åren. Motstånd är ett begränsat problem i Norge och lyckligtvis står vi inte inför samma problem som många andra länder. Bland annat testade prover hos 876 grisuppfödare år 2016 endast en besättning positiv för MRSA.

Narasin, som tidigare använts i stor utsträckning, är nu nästan helt avvecklad bland norska kycklinguppfödare, och i 2015 och 2016 behandlades endast två besättningar med antibiotika.

Även om siffror och statistik berättar att vi befinner oss i en särskilt gynnsam situation, borde vi inte ta det självklart. Tänk på hygien när du hanterar alla typer av foder – tvätta händerna, håll fat och redskap rena och använd god livsmedelshygien när du ska laga mat till dig själv. Var generellt noga med handhygien när du har husdjur.

https://www.vetinst.no/…/rapport…/2017/zoonoserapporten-2016

https://www.vetinst.no/…/78…/NORM%20NORM-VET%20_2016_web.pdf

 

Carl Haglind

 
Vom og Hundemat Sverige AB

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

 
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.