Gatuhund måste avlivas på grund av valpsjuka – myndigheter misstänker fusk med rabiesvaccin

En rysk gatuhund som kom till Finland i slutet av februari insjuknade i valpsjuka och måste avlivas. Med samma transport anlände 22 andra hundar, de är nu i karantän i sina hem. Myndigheterna misstänker också fusk med rabiesvaccin.

Gatuhundarna importerades till Finland av föreningen Venäjän katukoirat. Föreningens ordförande Aamu-Usva Niukkanen-Tammisto säger att alla 23 hundar var vaccinerade både mot valpsjuka och rabies.

Hunden som insjuknade kom från en hundgård i Pjatigorsk i södra Ryssland. Den fick hög feber och andningssvårigheter och måste avlivas efter intensivvård på smådjurssjukhuset.

Ett hundratal illegala hundar fastnar varje år i tullen i Helsingborg och Malmö. En del av dem måste avlivas direkt. Tullen uppmanar allmänheten att inte köpa hundar till kraftiga underpriser – sannolikheten för att de är insmugglade är stor.

En femtedel av rumänska gatuhundar i Norge saknade antikroppar mot rabies

I Norge undersökte myndigheterna 77 gatuhundar från Rumänien och nästan var femte saknade helt antikroppar mot rabies. Myndigheterna drog slutsatsen att vaccinintygen i hundarnas pass var förfalskade.

Norge planerar därför strängare regler för import av gatuhundar.

– Norrmännen testade så många hundar att resultaten nog väcker en stark misstanke om förfalskade papper. Ju flera hundar som testas, desto säkrare kan vi vara, säger Tiina Nokireki.

Det finns rabies också i Rumänien, precis som i Ryssland. I fjol importerades 1 000 hundar från Ryssland och drygt 500 från Rumänien till Finland, skriver Yle.

Myndigheterna och veterinärer varnar för aggressivt beteende och sjukdomar hos gatuhundar

Nästan 2500 gatuhundar flyttade i fjol in i finländska hem och antalet har ökat kraftigt på senaste år. Det finns 22 finländska föreningar och en rad privatpersoner som förmedlar hemlösa hundar från utlandet. Men myndigheter och veterinärer varnar för riskerna.
2500 gatuhundar kom till Finland i fjol – myndigheterna varnar för aggressivt beteende och sjukdomar

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

 

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.