Hundar som blivit chockade – av Anders Hallgren

Den händer på några sekunder, men kan påverka hela livet – en chock. Det är vanligare än man tror och en undersökning talar för att hälften av landets hundar har chockats av fyrverkerier och fått kvarstående men. Ju starkare upplevelse av en chock, desto djupare symtom.

Till detta kommer alla andra händelser, som en plötslig attack från en hund, snö som rasar från taken på våren och andra olyckor av alla de slag. För en hund som inte är extremt övad och van vid starka upplevelser finns det många skrämmande upplevelser i vår miljö.

Åldern viktig

Ju yngre en hund är desto större är risken för att effekten av en chockande händelse ska påverka den starkare och finnas kvar kanske för resten av livet. En valp kan ändra sig från en lekfull och förtroendefull individ till en som ser faror i allt nytt och obekant.

En chock, eller trauma, är en plötslig och total överbelastning av en individs nervsystem. Den medför ångest, panik och flykt. Det finns fall där ångesten följer en hund hela livet, men det vanligaste är att den lugnar sig och verkar ha kommit över händelsen. Men det stämmer inte helt, för det som händer är att chocken blir latent – ett latent traumatiskt tillstånd. Det innebär att hunden fungerar helt som vanligt igen när den lugnat sig efter chocken. Men när något händer som påminner om den chockande händelsen, till exempel ett ljud (ett skott) eller ett synintryck (en hund som liknar den som anföll), så utlöses hela chockreaktionen igen i full styrka.

Akutchocksbehandling

När en hund blivit chockad kan man lindra effekterna genom att ge hunden något lugnande så snart det går, helst inom några dagar. Man fortsätter att ge lugnande någon vecka. Man kan be veterinären skriva ut ett lugnande medel eller ge hunden ett naturpreparat, som ett valerianamedel, till exempel Valerina forte. Doseringen får man pröva sig fram till, men för att nå en lugnande effekt måste man ge ganska mycket. Det lär inte finnas några biverkningar vid en kortare tids behandling.

Under denna tid ska man aktivera hunden mentalt så mycket man hinner med, både inomhus och ute. Det handlar om sökövningar (t ex söka godis), träning av koncentrerande inlärningsuppgifter (t ex konster), lösa enkla problem (t ex få fram en godisbit från under en temugg) samt balansera på hinder (t ex balansera på en stock).

Efterchocksbehandling

Det akuta skedet varar från mellan några timmar till flera dagar. Problemet är att när hunden blivit ”sig själv” igen så tror man att det hela är över och hunden inte längre är påverkad av chocken. Men den har alltså bara övergått till ett latent traumatiskt tillstånd och har fortsatt en spänning i kroppen, som en förhöjd flykt- och försvarsberedskap, alltså post traumatisk stress.

Detta tillstånd kan, liksom alla förlängda stresstillstånd, medföra problembeteenden av olika slag. Dessutom kan hunden få lättare att bli trött, bli mer passiv och visa mindre glädje. Till och med kan immunförsvaret påverkas i längden. Det blir en snedfördelning av de signalsubstanser som påverkar hjärnan, främst noradrenalin (aktiverar) och serotonin (lugnar), vilket gör att spänningen är förhöjd.

Detta tillstånd har numera en god prognos. Med enkla medel kan man öka bildandet av serotonin vilket då balanserar upp snedfördelningen och hunden blir mer harmonisk.

Serotonin bildas av äggviteämnet tryptofan och vitamin B6. Tryptofan finns i större eller mindre mängd i maten vi äter. Äggvita är rikt på detta, men man ska inte ge en hund rå äggvita då det kan förstöra upptaget av vitamin B3. Däremot kan man ge det i kokt, stekt eller (bäst) i torkad form. Man kan torka det själv i ugn eller köpa torkad äggvita i livsmedelsaffärer.

När det gäller vitamin B6 så ger man hunden hela B-komplexet, eftersom alla B-vitaminer har en lugnande och mentalt stärkande effekt. Ett preparat som B-50 (50 anger styrkan) brukar fungera bra. Enda problemet med de här vitaminerna är att de är starka för magen. Därför ger man det alltid i samband med maten och introducerar det i små, små mängder. Man ökar det successivt medan man håller koll på att hunden inte blir lös i magen, som vänjer sig under loppet av en vecka till tio dagar, då man kan komma upp i full dos. Meningen är att man ska ge B-komplexet i stor mängd, helst halv mänsklig dos för en medelstor hund, lite mindre för små hundar och lite mer för storvuxna. Det är vattenlösligt, så eventuellt överskott går ut via urinen. Man kan gärna fortsätta ge B-komplexet i hundens hela liv.

Man brukar se att hunden blir mer balanserad och harmonisk efter cirka tio dagar.

Mer om detta kan du läsa i min bok ”Rädda, arga och stressade hundar”, AH Books, 2015.

Text: Anders Hallgren

DELA GÄRNA artikeln – den kan hjälpa många hundar som blivit attackerade eller rädda av annan anledning!

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

 
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Hundar som blivit chockade – av Anders Hallgren

  1. Pingback: Johanna Toftby råkade utför en hundattack

  2. Catrin skriver:

    Undra om smärta och chock/ trauma kan uppvisa en snarlik beteendeförändring?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.