Ny forskning :din hund tröstar dig då du är ledsen

Forskning visar att din hund bry sig om dig mycket mera än vad man tidigare trott. Men frågar man en hundägare så svarar den säkert att det inte behövs någon raketforskare för att utreda hur mycket hunden bryr sig om dig!

Enligt ny forskning så vill hunden trösta sin ägare om ägaren är ledsen, forskningen är publicerad i tidsskriften Journal & Behavior, skriver TIME.

Psykologen Julia Meyers-Manor och en av forskarna bakom studien har kommit fram till att hundar gör allt för att få dig att må bättre om hunden märker att du är ledsen. Hunden har känslor för sin ägare, men det visste vi ju redan, eller hur?

I ett experiment deltog 34 hundar och hundägare. Hundarna fick sitta i ett rum och titta på sin ägare genom en lättöppnad glasdörr. Hundägaren skulle ropa på hjälp och ha snyft och gråtljud.  En stor del av hundarna öppnade dörren och sprang till sin ägare för att hjälpa och trösta denna. De andra hundarna som inte öppnade dörren blev också oroliga och ledsna och kanske så stressade att de inte därför öppnade dörren intill sin ägare.

De hundar som sedan tittade länge på sina ägare öppnade också dörren fortare, vilket innebär att de hundar som känner sig nära sin ägare också vill hjälpa till om de tror att ägaren är hotad eller ledsen, skriver expressen.

En hund kan också sänka blodtryck, hålla oss aktiva och minska smärta – samtidigt som de minskar ångest och psykisk ohälsa. Läs mer om detta här. 

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.