Så här tar vi hand om en gammal hund på bästa sätt

En trogen hund är en del av vår familj, och förtjänar utan tvekan att bli behandlade därefter även på sin ålders höst. När en hund börjar komma upp i åren är det viktigt att vi tar hand om den lite extra, för att vi ska få så många år tillsammans som möjligt och en bra livskvalitet för vår fyrbente följeslagare. 

När räknas min hund som gammal?

Precis som vi människor börjar en hund att visa upp tecken på att åldras när åren går. Pälsen börjar bli grå, kring benen och nosen framförallt, innan den senare blir allt vitare. Behovet av fysisk aktivitet blir mindre, hunden spenderar allt fler timmar med att sova eller vila. Övergången till ålderdomen sker inte samtidigt för alla hundar, framförallt beror det på rasen och dess storlek.

  • Om det handlar om en liten hund under 10 kg börjar de räknas som gamla omkring 12 års ålder.
  • Hundar mellan 10-25 kg räknas som gamla efter 10 års ålder.
  • Stora hundar, mellan 25-45 kg, anses som gamla efter 8 års ålder.
  • Om du har en mycket stor hundras, över 45 kg, brukar de åldras snabbt efter 5 års ålder. De blir tyvärr sällan mer än 10 år gamla.

De bästa tipsen för att sköta om en gammal hund

Det finns många sätt för dig att sätta en guldkant på din hunds åldrande. Självklart är det bästa om hunden redan som valp har skaffat sig riktigt bra matvanor och har haft gott om fysisk aktivitet, men det är aldrig för sent att börja.

  • Fortsätt med promenader, men om du ser att din hund fort blir trött är det bättre att du gör promenaderna kortare men flera.
  • Se efter hundens tänder, så att de håller sig i ett bra skick och inte ger tandvärk. En hund som har ont i munnen kommer inte att äta som den ska, och kommer därmed lättare att få brist på viktiga näringsämnen och vitaminer.
  • Ge hunden mat som är anpassad efter dess ålder. Gamla hundar behöver inte lika många kalorier som unga hundar, men det är viktigt att livsmedlen eller fodret är mer näringstätt. Tänk mycket proteiner, minst 10% fett, fibrer och antioxidanter.
  • Ifall din hund visar tecken på krämpor som exempelvis artros eller reumatism kan det vara intressant att ge den CBD-olja som börjar bli allt mer populärt. Det kan ha en inflammationsdämpande effekt, och många ser sina hundar bli mer aktiva och alerta tack vare detta kosttillskott. Cibidol är en pålitlig leverantör där du vet att du alltid får den absolut renaste oljan till din bäste vän.
  • Aktivera cirkulationen i huden genom att regelbundet borsta hundens päls ordentligt. Genom detta kan du också se om det finns svullnader, klumpar eller kala fläckar under pälsen.
I samarbete med Cibidol 

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare

Husdjur
Husdjur

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.