Brist på djursjukvård skapar stor oro bland djurägare

Valpen Lucy som är hos veterinär Gustaf Elsing på Lerums Djursjukhus, inför flytt till Johanna Toftby. Foto: Dognews

Var fjärde hundägare säger sig vara orolig över att hunden inte ska få tillgång till rätt djursjukvård om den blir skadad eller sjuk. Orsaken till oron är den rådande bristen på veterinärer och annan djursjukvårdspersonal som innebär att kliniker begränsar öppettider, stänger ned i semestertider eller i värsta fall lägger ned verksamheten helt. Samtidigt som antalet hundar och katter i Sverige ökar och blir allt fler. Nu krävs det snabba politiska åtgärder för att upprätthålla ett fullgott djurskydd!

– Osäkerheten om den fyrbenta familjemedlemmens tillgång till djursjukvård har gått så långt att var femte hundägare överväger om de ens vill äga ett djur. Det är alarmerande och ovärdigt ett land som Sverige med ett historiskt sett starkt djurskydd att inte kunna erbjuda tillgång på trygg djursjukvård, säger Agnes Fabricius, vd för Agria Djurförsäkring.

Problem att få en tid hos veterinären

Var tredje hundägare har upplevt svårigheten med att hitta lediga tider på klinikerna. I ett par fall ledde det till döden, och i andra fall att hunden blev allt sämre med ett ännu större vårdbehov som följd. Situationen är djupt oroväckande för djurhälsan och upprätthållandet av svenskt djurskydd där varje djurägare bär ansvaret att skyddad djuret mot onödigt lidande och sjukdom.

Veterinärerna: Psykiskt nedbrytande ”man lär sig stänga av”

En mindre kvalitativ undersökning med veterinärer visar att fyra av tio uppger att bristen på personal innebär en fara för djurskyddet, vilket upplevs som frustrerande och psykiskt nedbrytande att inte kunna hjälpa djuren ordentligt. Några uttrycker det som att ”man lär sig att stänga av” och att ”man tycker synd om djuret och ägaren”.

Hundägare överväger om de ens vill äga en hund

Problemet är idagså stort att minst var femte hundägare överväger om de ens vill äga en hund – en utveckling som vore katastrofal då djurägandet medför stora fördelar för individen och samhället i stort.Som kära familjemedlemmar bjuder de på ökat fysiskt och psykiskt välmående hos sina människor, men många av dem gör också fina samhällsinsatser inom exempelvis skolan, vården och äldreomsorg.

–  Det är en komplex situation, men vi måste sträva efter att hitta både kortsiktiga och långsiktiga lösningar. Här gäller det att våra beslutsfattare inser allvaret i situationen, tar ansvar och snarast sätter in åtgärder, säger Agnes Fabricius.

Agria föreslår därför en rad åtgärder:

Att fördubbla antalet utbildningsplatser är nödvändigt, dagens satsning från regeringen håller inte jämna steg med djurägarnas behov. I väntan på att de nya studenterna gör entré i arbetslivet gäller det att göra det enklare och än mer attraktiv för utländska veterinär att arbeta i Sverige, som exempelvis att tillfälligt tillåta journalföring på engelska och erbjuda en snabbare godkännande process för veterinärer med examina från godkända universitet utanför EU/ESS. Parallellt med det bör beslutsfattarna snarast återinföra övergångsregeln som möjliggjorde för djurvårdare med lång erfarenhet att utföra delar av något mer avancerad vård. Här tappade klinikerna stor del av personalens bidrag i det dagliga arbetet.

Panelsamtal under Almedalen

Under Almedalsveckan i Visby bjuder Agria in till ett panelsamtal om den rådande veterinärbristen. Frågan ska diskuteras tillsammans med ledande företrädare från branschen som exempelvis SLU, Distriktsveterinärerna, Svenska kennelklubben och Sveriges Veterinärförbund. Panelsamtalet sänds även via länk på Agrias Facebook den 5/7 kl 10.

Undersökningarna genomfördes av Xtreme på uppdrag av Agria Djurförsäkring under våren 2022. Den omfattar en webbpanel med 300 hundägare i hela landet samt ett femtiotal veterinärer som kontaktades via kvalitativa telefonintervjuer.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder #hundensvecka

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.