Svenska Kennelklubben uppmanar djurägare att värna om sin veterinär

Kristin Kaspersen med Minoo, Märit Bergendahl, Agnes Fabricius, Fredrik Steen, Hillevi Lindström, Maria Knutson Wedel, Susanna Stenberg Lewerin samt Kees de Jong. Foto: Agria pressmeddelande

Experternas råd för ökad tillgång på djursjukvård

Inför publiken i Almedalen inleddes Agrias paneldiskussion med sju experter som representerar djursjukvården och andra delar av djurvärlden. Under ledning av Kristin Kaspersen diskuterades den rådande veterinärbristen i samhället, orsaker och möjliga lösningar på den komplexa och allvarliga situationen. Ta del av ett kortare filmklipp med sammanfattningar av de viktigaste orsakerna och förslagen.

– Jag är glad och stolt att vi lyckades samla den här gruppen av experter som har möjlighet att på olika sätt påverka djursjukvårdens framtid. Vi är många som kan bidra och det gäller att samla styrka och hitta kortsiktiga lösningar här och nu, men också en långsiktigt hållbar väg framåt för att bevara det starka, svenska djurskyddet, säger Agnes Fabricius, vd för Agria Djurförsäkring.

Några citat från panelsamtalet:

Märit Bergendahl, är särskild utredare för den statliga utredningen ”En hållbar och långsiktigt välfungerande hälso- och sjukvård för djur”. Hon berättar att utredningen bland annat tittar på hur staten ska kunna ta ansvar för djursjukvården och hon ser också över lagen om djursjukskötares legitimation. I utredningen finns även ett mindre uppdrag att se över hur konsumenter ska kunna jämföra priser på djurförsäkringar. Hon berättar att slutdatum för utredningen är förlängt till den 17 november.

Kees de Jong, vd för Svenska Kennelklubben uppmanar djurägare att värna om sin veterinär. Han menar att det är ok att framföra sina åsikter och visa känslor, men det är aldrig ok att gå till personangrepp med hot eller glåpord mot djursjukvårdens personal. Här måste branschen gå samman och motarbeta det beteende hos vissa djurägare som göra att en del veterinärer mår dåligt och väljer bort sitt yrke.

Hillevi Lindström, chef för Distriktsveterinärerna, menar att hon skulle behöva nyanställa ett femtiotal veterinärer för att kunna upprätthålla den beredskap som de har i uppdrag att erbjuda svenska djurägare. Hon ser även behov av att se över hur arbetsrutiner och rollfördelningar kan effektiviseras och eventuellt leda till fler yrkesroller och nya arbetssätt.

Maria Knutson Wedel, rektor, Sveriges lantbruksuniversitet, arbetar med att ta fram en mer flexibel utbildningsplan för veterinärer som kan öka antalet platser men också minska antalet platser om behovet vänder.

Susanna Stenberg Lewerin, styrelsemedlem i Sveriges Veterinärförbund, vill renodla veterinärens roll till att utföra det som kräver en medicinsk utbildning och medan andra yrkesroller kan avlasta med administration.

Här ligger ett kortare filmsammandrag där var och en i panelen lyfter fram de viktigaste åtgärderna för vägen framåt. Här ligger debattsamtalet i sin helhet.

Paneldeltagare:

 • Kees de Jong, vd, Svenska Kennelklubben
 • Maria Knutson Wedel, rektor, Sveriges lantbruksuniversitet
 • Hillevi Lindström, chef för Distriktsveterinärerna
 • Märit Bergendahl, särskild utredare i utredningen En hållbar och långsiktigt välfungerande hälso- och sjukvård för djur
 • Agnes Fabricius, vd, Agria Djurförsäkring
 • Susanna Stenberg Lewerin, styrelsemedlem i Sveriges Veterinärförbund
 • Fredrik Sten, hundcoach och TV-profil

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder #hundensvecka

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Svenska Kennelklubben uppmanar djurägare att värna om sin veterinär

 1. Lene skriver:

  Det som är problemet är att riskbolag har tagit över djur sjukvården och pressar veterinärar till att tänka pengar istället för djurets behov och det i så utpräglad grad att vanligt folk inte längre har möjlighet för att hålla djur pga de höga omkostnader om något skulle gå fel. Att djur måste avlivas för att deras ägare inte har råd med sjukvården är oacceptabelt!
  Direkt som man kör över gränsen och kommer längre ner i EU finns inget liknande, även närmare skandinaviska länder är billigare även om de också nu kämpar mot de starka riskkapitalbolagen!! All detta började när de stora riskkapitalbolag tog över djursjukhusen och veterinär kliniker, så det man måste hitta är en väg ur detta för veterinärar …utan att det går utöver djuren samtidigt som det ger alla möjlighet för att hålla hund/djur.
  Annars får ägare och smarta företag gå ihop och köra bussar till utlandet med hundar och djur som är i behov av veterinär vård för att få priserna ner till det mer normala igen.

  • dognewss skriver:

   Instämmer helt. I Finland kostar ett kejsarsnitt på dagtid 6000 sek hos veterinär som motsvarar vår Distriktsveterinär mot 25-45 tusen i Sverige

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.