Flera fall av Brucella canis i Sverige – kan ödelägga din kennel

Foto: pixabay

Antalet fall av  Brucella Canis  har tyvärr ökat i Sverige. Fram till 2021 hade vi endast få fall men sex månader in i 2022 hade sju fall konstaterats och det finns sannolikt ett mörkertal, enligt Jordbruksverket. Eftersom det inte finns något botemedel är det av naturliga skäl förödande att få in  Brucella canis -smittan i en kennel.

Testa för Brucella canis

Brucella canis är en bakteriesjukdom som smittar mellan hundar via slemhinnor och kroppsvätskor. Ett uppenbart potentiellt smittillfälle är därför parning men andra smittkällor är flytningar från löp, urin, sperma, aborterade foster och moderkakor.

Smitta från importerade hundar

I samtliga fall som är konstaterade hittills är smittan importerad eller så har den smittade hunden haft kontakt med importerade hundar. Smittan har skett i länder i Östeuropa.  (Länder som Ryssland, Ukraina, Vitryssland, Moldavien, Estland, Lettland, Litauen, Bulgarien och Rumänien räknas som Östeuropa) red kommentar. En liknande utveckling av importerad smitta har konstaterats även i andra länder i Västeuropa.

Svårt att upptäcka symptom

Symptomen kan vara ganska svåra att upptäcka på en hund som inte går i avel eftersom de är ospecifika, med trötthet, pälsförändringar och ögoninflammation som några exempel. Däremot bör man som uppfödare vara på sin vakt vid sena aborter, det vill säga i veckorna 7-9, som sedan följs av flera veckor av brungröna flytningar. Andra typiska symptom på Brucellos är dödfödda valpar, svaga valpar och infertilitet. Även hanhundar kan drabbas och då ses bland annat testikelinflammation, sår på pungen och även här infertilitet.

Effektiv behandling saknas

Det saknas idag en effektiv behandling mot Brucella canis och infektionen är därför livslång. Tyvärr innebär det att de alternativ som finns är kastration, isolering (sannolikt livslång) eller till och med avlivning.  Att få in smittan i sin kennel är av förklarliga skäl därför en katastrof för den enskilde uppfödaren.

Rekommenderade åtgärder vid smitta kan komma att förändras över tid i takt med ny forskning och kunskap om smittan

Kan smitta människor

Brucella canis kan smitta människor men till skillnad från hundar är smittan hos människor behandlingsbar och ger influensaliknande symptom. Ett exempel på när det skett smittoöverföring, är till människor som hanterat aborterade foster.  Bakterien dör dock ganska snabbt utanför kroppen på hunden och den kan tvättas bort med desinfektionsmedel. Gravida kvinnor, barn och personer med nedsatt immunförsvar utgör riskgrupper.

Planerar du att åka utomlands för att para eller tänker göra en insemination, våga ställa krav på Brucella canis-testning! Detsamma gäller vid import.

Källor:

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder #hundensvecka

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Flera fall av Brucella canis i Sverige – kan ödelägga din kennel

  1. Pingback: Hund drabbad av sällsynt sjukdom – kan ödelägga din kennel

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.