Hund dog av sällsynt bakterie som tidigare har dödat dussintals hundar

Hund död av sällsynta bakterier: Bakterie som aldrig tidigare setts i Danmark men som dödade dussintals hundar i Norge för några år sedan.

Providencia alcalifaciens. Även om orden kan verka främmande så bör hundägare komma ihåg de latinska orden i framtiden.

Det är namnet på en ny bakterie som förra veckan dödade en unghund i Helsingör. Enligt det danska livsmedelsverket har bakterien inte tidigare påträffats i Danmark.

Hunden lades in på Nordkystens Dyrehospital där veterinär Mogens Hansen gjorde allt han kunde för att hålla hunden vid liv.

– Den kom in med blodig diarré, och den var trött och slö. Den ville varken äta eller dricka och mådde riktigt dåligt, säger han till TV2.dk.

På Nordkystens Djursjukhus fick hunden, som hette Alma, ta blod- och avföringsprov. Dessutom gav de den medicin, men det räckte inte för att hålla hunden vid liv.

Alma dog efter två dagar på djursjukhuset.

Vid det här laget var Mogens Hansen upprörd över vad som hade hänt med hunden. Men dagen efter kom svaren tillbaka från avföringstestet.

– Det var ett helvete, tänkte jag. Jag hade aldrig sett den där bakterien i mina provsvar tidigare. Det handlar om Providencia alcalifaciens, under 2019 dog upp till 30 hundar av denna bakterie i Norge, säger veterinär Mogens Hansen.

Providencia alcalifaciens
Bakterien överförs via förorenade källor som livsmedel eller stillastående vatten. Mogens Hansen har själv en teori om vad som händer i hundens mage efter att den fått i sig bakterierna.

– Min teori är att det fungerar tillsammans med de normala bakterierna i tarmen. Providencia alcalifaciens bryter troligen ner tarmens vägg och då kommer en av de andra bakterierna i tarmen att skapa en infektion i tarmen. Det är därför hunden får blodig diarré och kräks, säger han.

Det speciella med bakterien är att den är resistent mot de vanligaste typerna av antibiotika som ges vid tarminfektioner och det är bara ytterligare ett problem med den nyupptäckta bakterien.

– Det gör det väldigt svårt att behandla, för då måste man först ha rätt antibiotika också. Det måste gå väldigt snabbt, för hunden kan dö redan efter två dagar, säger veterinären.

Därför har han gjort ett inlägg på Facebook för att varna för bakterierna. Du kan se inlägget nedan:

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.