Inget förbud mot fästingmedlet Bravecto – men bipacksedeln ska uppdateras

Det blir inget förbud mot fästingmedlet Bravecto. Däremot ska bipacksedeln uppdateras med att medlet kan orsaka anfall/konvulsioner, enligt ett färskt beslut från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

I sin utvärdering av granskningen menar nu CVMP att det finns en ökad risk för att hunden ska drabbas av kramper/konvulsioner efter att ha fått Bravecto. Myndigheten konstaterar också att den aktiva substansen i Bravecto, fluralaner, kan trigga epileptiska anfall i hundar som redan har epilepsi. Man kräver därför att bipacksedeln uppdateras med den informationen.

Hundägare världen över har larmat om symtom som konvulsioner, epileptiska anfall, beteenderubbningar, förlamning, muskelsvaghet, inflammation i bukspottkörteln, organsvikt, förändringar av blodbilden och till och med dödsfall efter att hunden fått Bravecto.

Det finns också ett antal rapporter om misslyckade parningar och missbildade valpar, skriver ALT.

Enligt Läkemedelsverket låg antalet rapporterade biverkningar av fästingmedlet Bravecto under år 2016 på, 3 per 10 000 sålda tuggtabletter. Det innebär att biverkningar är ovanliga. Antalet biverkningar ligger därmed på ungefär samma nivå som för vaccinet DHPPi, ett kombinationsvaccin mot valpsjuka, smittsam leversjukdom, parvo och kennelhosta.

Sedan Bravecto släpptes i april 2014 har medlet sålts i över 41 miljoner doser.

5000 allvarliga biverkningsrapporter har inkommit från hela världen som kopplas till medlet. I 1200 fall – över en femtedel av de misstänkta fallen – har det slutat med att hunden/hundarna dött eller avlivats.

Det senaste halvåret har de misstänka biverkningarna fått stor uppmärksamhet i medier världen över och i flera länder, bland andra Nederländerna, USA och Australien, pågår för närvarande namninsamlingar för att stoppa medlet helt.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

 

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.