Fästingpreparat eller naturpreparat – Hur tänker du?

Foto: pixabay

I år har vi inte gett våra hundar något ”giftigt” fästingpreparat, vi kör med helt naturliga metoder och har ännu inte sett fästingar trots varje dag i skogen.

Det har varit många diskussioner om fästingpreparat, allt från Bravecto, Nexgard, Frontline och fästinghalsband Scalibor, dessa alla har lite olika verksamma substanser, och tex med Bravecto så sätter sig fästingen men dör inom 12 timmar, dvs din hund får fortfarande fästingar.

I flera år har många rykten florerat om döda hundar efter användandet av fästingpreparat. Några tycker att de inrapporterade biverkningarna är så få till antalet att de inte uppväger om hunden i stället insjuknar i någon fästingburen sjukdom. Det finns uppfödare som berättat om att deras tikar inte blivit dräktiga efter att de har använt tex Bravecto. Men hur många hundar är de som faktiskt blivit sjuka i en fästingburen sjukdom?

Tänk på att det är en väldigt liten del av alla användare som rapporterar in biverkningar till läkemedelsverket.

Vi använde Bravecto i några års tid, men våra hundar hade ett stort antal fästingar under hela perioden, visserligen dog de inom 12 timmar men ändå hann de sätta sig. Vi upplevde också andra biverkningar av Bravecto som dessutom hade en verkningstid på nästan 12 månader trots att det står 3 månader på förpackningen.

Risken att bli biten av en fästing som bär på smitta och sedan bli sjuk är liten, men om det skulle hända kan sjukdomen bli besvärlig och någon gång allvarlig. Om du hittar en fästing på kroppen ska du ta bort den så fort som möjligt. Risken för att få i sig smittämnen ökar ju längre tid fästingen får sitta kvar. Fästingar kan också överföra en annan bakterie som kan ge fästingfeber, en sjukdom som är vanlig bland djur, står det på 1177.se

Alltså om vi väger upp detta mot att behandla med preparat som faktiskt är ”gift” (för de dödar fästingar) så undrar man om det inte är bättre att låta bli att behandla.

Vi har i år använt endast naturpreparat dvs B-vitamin till våra hundar, vi har inte sett fästingar på hundarna ännu.

Är det försvarligt att ”alla” hundar skall behandlas med fästingpreparat?

Fästingpreparat en miljonindustri för läkemedelsföretagen och veterinärer!

Bravecto inrapporterade biverkningar under 3 års period i Sverige

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.