Tänker du ge bort ett mjukt paket?

Har du tänkt ge bort ett djur i julklapp, så kanske du uppfyller någons allra högsta önskan. Det finns ändå skäl att tänka sig för noga innan du gör det. Att köpa ett djur innebär att man tar ansvar för djurets skötsel och välbefinnande, och det ansvaret varar i de flesta fall i många år.

Ett sällskapsdjur kan bli din bäste vän under många år men att köpa djur bör inte ske på impuls. Det kräver eftertanke och kunskap för att det ska bli bra för både djuret och för ägaren. Om det är ett barn som har önskat sig ett djur, måste det alltid finnas en vuxen som tar huvudansvaret för att djuret varje dag får den skötsel och tillsyn som det behöver. Tänk på att det inte är lämpligt att ta hem ett djur just på julafton, eftersom det ofta är mera liv och rörelse då i det nya hemmet.

Var noga med bakgrunden

Oavsett vilket djurslag det är som du ska köpa bör du vara noga med att du får tillräcklig och trovärdig information om djurets bakgrund och hur det är uppfött. I värsta fall kan du annars råka köpa ett sjukt djur eller ett djur som är illegalt infört till Sverige. Det kan innebära en allvarlig smittrisk för dig och din familj.

– Det är en naturlig reaktion att vilja rädda ett djur från en dålig miljö, men då ska man komma ihåg att varje gång någon köper ett djur som mår dåligt eller är insmugglat så ger man denna verksamhet stöd att fortsätta, säger Michael Diemer på Jordbruksverket. Sådana fall bör anmälas till länsstyrelsen eller polisen.

Kunskap om djuret är viktigt

Innan man skaffar djur är det också viktigt att ha tillräcklig kunskap om djurets behov och skötsel, och att man har satt sig in i vilka kostnader djurägandet för med sig. Vissa djurslag ställer väldigt höga och specifika krav, och det ska man särskilt tänka på innan man skaffar exotiska djur. Det är alltid djurägarens ansvar att se till att djuret har det bra.

– Många tror att blandraser alltid är friskare än renrasiga djur, men även för dem gäller att de oftast inte är friskare än sina föräldrar, säger Michael Diemer. Det kan dessutom vara svårt att följa upp bakgrunden på djur med okänd härkomst. Det finns också raser med specifika problem, och det bör man som köpare sätta sig in i. En bra minnesregel är att extrema utseenden, som kan verka roliga eller lockande, ofta för med sig olika hälsoproblem.

Glädje i många år

Ett sällskapsdjur en vän för livet som kan skänka dig många bra upplevelser och mycket glädje. Undvik fallgroparna och var noggrann som köpare, så har både du och ditt djur de bästa förutsättningarna, för att det ska bli precis så bra som du hoppas.

Källa:JordbruksverketDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.