Så tar du hand om småsår på din hund

Första hjälpen för småsår om olyckan är framme. I senaste numret av tidningen Härliga hund finns en jättebra artikel om hur du tar hand om din hunds småsår, det är sårexperten distriktsveterinär i Östragötaland Audun Kongslien som berättar hur man skall göra.

Skärsår

Om din hund har trampat på tex en trasig glasflaska eller annat vasst föremål och skär sig i tassen så måste först blödningen stoppas. Förstahjälp på plats, gör du genom att vika ihop en tygbit hårt, för ihop sårkanterna och tryck tyget mot såret. Det kan ta en stund men blödningen bör stanna av inom tio minuter. Då ni kommit hem måste såret rengöras, börja alltid genom att själva tvätta händerna. Kontrollera sedan att inga rester av glas eller annat tydligt skräp finns kvar i såret. Du behöver kanske klippa bort en del hår för att kunna granska såret ordentligt. Använd sedan en pincett för att plocka rent såret. Ta en bomulls tuss och tvätta med vatten eller koksaltlösning om skadan inte är synligt smutsig. Om det finns jord eller annan smuts i såret kan det behöva rengöras med något lätt desinficerande, tex utspädd jodopax. Lösningen kan reta vävnaden något men det är viktigt att minska trivseln av bakterier. Du kan även lägga ett tassförband för att skydda såret det första dygnet.

Sticksår

Kan vara litet så att det knappt syns, men är ändå viktigt att sköta om för här är risken för infektion större än om såret är öppet. Din hund kan ha fastnat i en taggtråd, eller fått ett litet sår av en annan hunds tänder. Man kanske bara kan se ett litet ingångshål i huden. Det man inte ser är sårfickan som ofta döljer sig under såret. Med sticket följer bakterier som får perfekt plats att föröka sig på när vätska och blod samlas i sårfickan. Den här typen av sårskador behöver oftast behandling av en veterinär, särskilt om det gäller bett av en annan hund. Det finns ingen möjlighet att göra helt rent vilket innebär att risken för infektion är stor. Låter man såret vara obehandlat så kommer det att svullna upp och rodna och ömma. Antibiotika är en vanlig ordination, särskilt om det handlar om bett från annan hund.

Skrubbsår

Ovanligt eftersom hundens päls skyddar en hel del. Skulle hunden ändå få ett skrubbsår gäller det att klippa pälsen runt såret. Tvätta rent med koksaltlösning eller utspädd jodopax om det är smutsigt. Plocka rent såret med pincett ifall det finns skräp i såret. Låt såret lufttorka. Kontakta en veterinär om du misstänker en infektion.

Fukteksem

Det här är ett vanligt problem, en inflammation i hunden som ofta ger fula sår. Benämningen fukteksem berättar att såret fuktar sig, hunden behöver inte ha badat eller varit fuktig för att huden ska reagera. Vissa raser är särskilt benägna att få sådana här hudproblem, men alla kan drabbas. Ofta börjar det med att huden irriteras på något sätt, det kan tex vara ett insektbett eller liten skada som irriterar huden. Förloppet är ofta snabbt. Hunden kliar sig plötsligt på ett ställe och man kan se att huden är röd och irriterad under pälsen. Kanske har det redan blivit ett sår med blöt kladdig yta. Är du uppmärksam kan du reagera direkt när de första tecknen på hudrodnad och klåda visar sig. Här gäller att klippa och raka bort pälsen runt rodnaden ända ut till frisk hud. Området är ofta större än man först trott. Hunden kan ha ont , huden kan ömma vid beröring. Gör rent med utspädd jodopax eller alsolsprit. Lufta och se till att hunden inte slickar eller kilar på eksemet. En krage löser problemet. Rådgör med en veterinär om huden känns kraftigt förtjockad eller om det har blivit ett öppet sår.


Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Så tar du hand om småsår på din hund

  1. Anna Lundholm skriver:

    Jag har haft hund i min familj så länge jag levt och vi har alltid alltid alltid sköljt ur såret, dvs skjöljt ur grus och annat med koksaltlösning (antar att det svider mindre för jag gör det själv om jag ramlar på cykeln och får ett skrapsår på knät) och efter det rengör vi alltid alltid alltid med jodopax, eller utspädd jodopax.. På människor använder vi alltid klorhexidin eller om det är är fujktiskt sår Alsolllösning. Men varför använder man jodopax till djur och varför inte till människor.Varför är det så bra för hundarna och katterna?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.