Jordbruksverkets nya djurskyddslag påverkar avelsarbetet

Här följer ett litet urklipp ur Jordbruksverkets nya djurskyddsregler (i PDF filen kan ni läsa reglerna i sin helhet) för hund och katt som kommer att gälla från den 1 maj.

Avel

16 § En tik får inte paras förrän tidigast i andra löpet, dock inte tidigare än vid 18 månaders ålder. Om en tik får två valpkullar inom 12 månader ska tiken ges minst 12 månaders vila före nästa valpning.

17 § Tvångsparning av tikar får inte förekomma.


Avel

24 § Djur får inte användas i avel om

  1. 1. de har sjukdomar eller funktionshinder som kan nedärvas,
  2. 2. de är eller med stor sannolikhet är bärare av recessivt anlag i dubbel uppsättning för sjukdom,
  3. 3. de är eller med stor sannolikhet är bärare av enkelt recessivt anlag för sjukdom såvida inte parning sker med individ som är konstaterat fri från motsvarande anlag,
  4. 4. parningskombinationen utifrån tillgänglig information ökar risken för sjukdom eller funktionshinder hos avkomman,

5. de uppvisar beteendestörningar i form av överdriven rädslereaktion eller aggressivt beteende i oprovocerade eller för djuret vardagliga situationer, eller

6. de saknar förmåga att föröka sig på ett naturligt sätt.

25 § En tik eller en honkatt som har förlösts två gånger med kejsarsnitt får fortsättningsvis inte användas i avel.

Då man läser § 16 står det att tikar inte får paras tidigare än vid 18 månaders ålder, idag paras många tikar mycket tidigare. Här får man tänka om i rasklubbarna och välja om man vill följa Jordbruksverkets rekommendationer. SKK kommer inte i nu läge att ställa detta som ett krav, jag pratade med informationsavdelningen idag om saken.

Även § 24 ger en tankeställare, man skall inte para individer som bär på sjukdomar, eller dubbla kombinationer där man vet eller anar att det finns sjukdomar. I dag avlas det på individer där man vet att det finns sjukdomar bakom, men hundägare är ett envetet släkte och mörklägger information, allt för att ”rädda” sitt eget skinn men utan en tanke på att man gör sig en björntjänst då sjukdomar har en benägenhet att ”poppa upp” som svampar ur jorden i senare led.

§ 25 är en väldigt bra regel, man får inte avla på tik som har blivit förlöst med mera än 2 kejsarsnitt!

Då är det bara upp till oss uppfödare att följa regelverket och belysa sjukdomar mera än vad vi tidigare har gjort. Även skydda våra tikar emot kejsarsnitt.

Vill ni läsa mera om våra Pomeranian hundar så finner ni oss på

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

7 svar på Jordbruksverkets nya djurskyddslag påverkar avelsarbetet

  1. Elisabeth Kytler skriver:

    Hej Susann! Bra, aktuell och informativ blogg du har. Vi pratade ju mycket RAS på Pomeranian Uppfödar- och Medlemsträffen i Gistad för ett tag sedan, bl a nedärvningsbara anlag/defekter/sjukdomar och hur man ska förhålla sig till det. Jätteviktigt att uppfödare inte blundar för sådant som kan nedärvas och ställer till det för valpköpare och valpens fortsatta liv här på jorden. Känns som mycket skärps upp nu genom Jordbruksverkets nya djurskyddsregler, var artikel i vår lokaltidning idag också. Jag är glad att det läggs stor vikt vid att man ska ha en bra hundhållning i dessa tider då hundägandet formligen exploderar och Blocket ”göder” blandrasavel – något jag inte gillar. Likaså kan jag inte förstå att man plockar hit hemlösa, ibland förvildade gatuhundar (ibland med dolda sjukanlag) från andra länder när det finns massor av svenska hundar som behöver nya hem. Ha det bra! Hälsningar från Elisabeth

    • Susann skriver:

      Hej Elisabeth,Kul att du hittat hit:) jag håller med i allt du skriver, hundhållningen och avelsarbetet har försummats. Uppfödare blundar för sjukdomar och ärftliga faktorer. Det kommer att drabba valparna samt valpköparna i i valpens vuxna liv. jag önskar att alla skulle stanna upp och tänka till ett tag, tänka på vilka konsekvenser vissa parningar och kombinationer kan komma att få. Vi ses väl i ringen snart?

  2. Elisabeth Kytler skriver:

    Håller med dig oxå Susann, vi syns förhoppningsvis i ringen under våren, tills dess blir det Allmänlydnadspasset-kurs för Sasse och jag ska gå assistent på valp-kurs 3-6 månader – det ser vi fram emot just nu.Ha det bra, vi hörs!

  3. Johanna skriver:

    Hej hej

    Vill bara påpeka att §16 i Statens Jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt, 2008:5 saknr L102 är en LAG och ingen rekomendation som ni skriver i detta inlägg. Vet att det skrevs för mer än 2 år sedan men eftersom ni marknadsför er med att vara sveriges största hundblogg så tycker jag att ni inte ska ange en lag som rekomendation utan skriva som det är, att det är en lag som är till för att följas. Den finns där av en anledning – för bättre hälsa och välfärd för våra hundar. Att bryta mot de föreskrifter som finns i svensk djurskyddslag kan få påföljder för djurägaren eller den som bryter mot dessa.

    • dognewss skriver:

      Men hur ställer Du dig till att SKK i dags läget inte ”fäller” en uppfödare som bryter mot paragrafen? OM det är en LAG så borde ju SKK fälla istället för att bara sända ut en lapp om att man använt tiken trots att den inte är 18 månader vid parningstillfället?

  4. Dusan Milosevic skriver:

    Hej!
    Jag har hitta en teak till min hane. Vad måste jag ha, vad måste jag veta, vad ska jag söka från teak . Registrering … Hunden är registrerad, vacinerad, och mm
    Jag är tacksam för svaret.

    • dognewss skriver:

      Det beror på vilken ras det handlar om, om rasen har ett ”bekämpningsprogram” så som tex måste de vara höftledsgranskade innan avel? Det får du reda på genom att kolla hemsidan för din rasklubb.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.