Ofarliga julklappar till hunden

sveland

Många vill ge även hunden julklappar. Leksaker och godsaker är populära, men flera vanliga leksaker och ben riskerar att orsaka hunden mycket lidande. Sveland Djurförsäkringar tipsar om lämpliga julklappar att ge till hunden och vilka man som ägare bör undvika att köpa.

Det kan vara lockande att ge julgodis till sin fyrfota vän, men tänk på att hundar inte tål samma saker som människor. Julmat är ofta väldigt salt vilket inte är nyttigt för hunden och choklad innehåller teobromin som kan orsaka buksmärtor och kräkningar, i värsta fall avlider djuret. Välj istället anpassat hundgodis som finns att köpa i djuraffärer.

-En annan farlig julklapp är märgben. Det händer att benen fastnar runt hundens underkäke och benen är även så hårda att det kan gå av flisor från hundens tänder. Hundars emalj är mindre än hälften så tjock som människans och även en liten flisa kan blotta pulpan och orsaka stor smärta och inflammation, säger Ursula Lige-Berglund, skadechef på Sveland Djurförsäkringar.

Rullade oxhudsben är ofta väldigt uppskattade och ett bättre val då de istället förebygger tandproblem genom att motverka plack. En vanlig tennisboll är en annan julklapp som är kan skada hundarnas tänder. Grus och sand som fastnar på bollen blir som en sliptrissa och sliter ner tänderna.

-Undvik att ge hunden tennisbollar, de förstör tänderna. En bättre julklapp är bollar gjorda av gummi, tänk på att dessa bör vara tillräckligt stora eller sitta fast i ett rep. Det händer att bollen fastnar i hundens hals och om ytan är slät kan den vara väldigt svår att få loss, i värsta fall kvävs hunden, fortsätter Ursula Lige-Berglund som själv fått rädda livet på sin hund.

Undvik dessa julklappar till hunden:

  • Tennisboll
  • Märgben
  • Julmat och choklad

Exempel på bra julklappar till din hund:

  • Boll med snöre eller annan struktur som gör att bollen är lätt att få grepp om
  • Rullade oxhudsben
  • Hundgodis

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.