Ämnena som förgiftar din hund

agriaMånga hundar är glupska och kan sätta i sig nästan vad som helst. Vissa ämnen kan vara direkt livshotande. Här listar Agria Djurförsäkring några av de vanliga orsakerna till förgiftning hos hundar. 

– En del ämnen kan leda till dödsfall, medan andra ställer till obehag för hunden. Graden av förgiftning beror oftast på mängd i förhållande till kroppsvikten. Vi rekommenderar alltid kontakt med veterinär vid misstanke om allvarlig förgiftning, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef smådjur på Agria Djurförsäkring.

1.     Blågröna alger
Hundar som badar eller dricker vatten under algblomning kan drabbas av förgiftning. Diarré, kräkningar, fradga, klåda, irritation, kramp, förlamning, leverskador, njurskador, nervskador, lungpåverkan, invärtes blödningar är vanliga symtom. Kan leda till dödsfall. Kontakta veterinär. Skölj och schamponera hunden.

2.     Choklad
Innehåller teobromin och koffein kan leda till kräkningar, buksmärta, ökad törst, inkontinens, skakningar, ökad salivutsöndring, hjärtklappning. Hur mycket choklad en hund klarar beror på hundens vikt, chokladens mängd och styrka. Kan leda till dödsfall.

3.     Glykol
Kylarvätska innehåller glykol som är mycket giftigt, även i liten mängd, då det bildas kristaller i njurarna. Symtomen är ökad törst, ökad urinering, vinglighet, nedsatt njurfunktion. Uppsök veterinär vid misstanke om glykolförgiftning.

4.     Råttgift
Försämrar blodets förmåga att koagulera och kan det leda till inre blödningar. Symtom är blödningar ur nos, munhåla, svalg och blod i avföring m.m. Blodprov kan visa om förgiftning och då behandlas. Ta med förpackningen till veterinären.

5.     Lök
Innehåller alicin som kan orsaka blodbrist hos hund. Symtomen är diarré, kräkningar, kramper, minskad aptit, andningsbesvär, bleka slemhinnor, buksmärtor. Kan leda till dödsfall.

6.     Russin och vindruvor
Kan orsaka akut njursvikt. Alla hundar insjuknar inte, men minsta mängd som orsakat förgiftning har varit 4 vindruvor hos en hund med kroppsvikten 8 kg. Akut njursvikt kräver tidigt veterinärbehandling.

7.     Ekollon
Innehåller tannin som är frätande. En hög dos kan vara dödlig. Förgiftning har setts på 10-kilos hundar som fått i sig mellan fem-tio ekollon. Symtomen är trötthet, sämre aptit, feber, förstoppning, tjärliknande diarré, njurskada, leverskada. Kan leda till dödsfall.

8.     Snigelmedel
Användning av snigelmedel blir vanligare då ”mördarsniglar” är ett problem. Symtomen är ökad salivutsöndring, kramp, feber, styvhet i kroppen, små pupiller med mera.

9.     Värktabletter
Värktabletter som Alvedon och Bamyl är ämnade för människor ska aldrig ges till hund utom på direkt rekommendation av veterinär. Överdosering av värktabletter kan ge symtom på kräkning och diarré.

10.  Xylitol
Sänker blodsockernivån och kan förgifta din hund. Tandkräm, tuggummi, godis och lättprodukter innehåller xylitol.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5ebpn45rd

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

3 svar på Ämnena som förgiftar din hund

  1. toktassarna skriver:

    Det här med russin, jag har hört att det handlar om vad vindruvorna besprutats med, inte egentligen själva druvorna/russinen. Och att det är därför vissa hundar blir dåliga och inte andra. Skulle ni inte kunna försöka hitta en källa på det?

    Själv tog jag såklart det säkra före det osäkra och åkte in en sen kväll och kräkte mina hundar när jag upptäckte att de festat på ett paket müsli när jag var borta. Även om det var ekologiska russin just den gången, man chansar ju inte på njursvikt…

    • dognewss skriver:

      I Juli 2011 skrev vi detta med källa: Hund Liv : Vindruvor och russin: Toxikologer har upptäckt att dom kan ge
      hunden njursvikt. Varför vet man dock inte ännu! Endast några
      få vindruvor eller russin kan leda till att hunden avlider. Så lite
      vindruvor som 4,7 gram per kroppskilo har visat sig kunna vara
      dödligt

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.