Ny operationsmetod möjliggör mindre öppning i bröstkorgen

Ett pågående forskningssamarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Nihon University, Japan, har visat mycket gynnsamma resultat för en ny metod för thoraxoperationer på hund. Resultaten ska närmast presenteras på Kirurgveckan i Helsingborg 20-24 augusti, Sveriges största konferens för kirurger.

I forskningsprojektet testas ett självlåsande kirurgiskt implantat i thorax, bröstkorgen, på hund för förslutning av lungvävnad när en av lungans delar avlägsnas. Implantatet LigaTie har utvecklats på SLU i samverkan med medicinteknisk industri och är tillverkat i ett resorberbart material, vilket innebär att det löses upp och försvinner efter att det fullgjort sin uppgift.

– På katter och små hundar finns det inte tillräckligt med plats för att använda traditionella metoder, kirurgiska häftapparater, så kallade staplers. Man tvingas göra en mycket stor öppning vilket är väldigt smärtsamt för djuret, säger universitetslektorn och veterinären Odd Höglund vid SLU som är implantatets innovatör.

– Med den nya metoden kan lungvävnad förslutas även genom en mycket liten öppning i thorax. Om vi jämför med människa är tekniken intressant ur en annan synvinkel. Där är det vanligt med långvarigt luftläckage efter förslutning av perifer lungvävnad; alternativa metoder är därför av intresse, säger Odd Höglund.

Forskargruppen på Nihon University är den som kommit längst i de kliniska testerna av implantatet i thorax på hund.

HÄR kan du se en video på ingreppet

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.