”Lämna inte hunden i bilen, lämna den hos oss istället!”

I sommar bygger Arken Zoo hundparkeringar för att få hundägare att sluta lämna hundarna i bilen

Arken Zoo är Sveriges största kedja för husdjursägare med 94 butiker runt om i landet – och nu har de fått nog av hundägare som lämnar sina hundar i varma bilar under sommaren. Under devisen ”Vi älskar djur” känner de att de behöver gå från ord till handling för att ändra hundägarnas beteende.

Lagom till högsäsongen för hundägare – både de som skaffar hund och de som tar med sin hund på semestern – hjälper därför Arken Zoo hundägarna att ta hand om sina hundar genom att skapa hundparkeringar på köpcentrum i turisttäta områden.

– Sommaren är en känslig tid för våra hundar, säger Sarah Frelin Ekvall som är marknadschef på Arken Zoo. Många hundägare lämnar sina hundar i bilarna medan de ska gå in och handla, utan en tanke på att det är en potentiell dödsfälla för hundarna. Med våra hundparkeringar vill vi hjälpa dem.

Eftersom hundar inte kan svettas har de svårt att värmereglera som vi människor, och instängda i varma bilar blir de stressade och flåsar mer så att syret försvinner snabbare.

Studenter vid Stanford University of Medicine genomförde en studie som visade att temperaturen inne i en bil kan öka med mer än 20°C på mindre än en timme oberoende av den omgivande temperaturen. Dessutom visade studien att den största temperaturökningen sker de första 30 minuterna.

– Det här är ett stort problem på sommaren i Sverige, säger Sarah Frelin Ekvall. Det är inte många som är medvetna om att det kan gå så fort, man ska bara gå in och handla något snabbt och tror att hunden kan vara ensam en liten stund.

Arken Zoo’s hundparkeringar placeras till en början ut på tre köpcenter längs västkusten; Borås, Varberg och Halmstad. Varje hundparkering består av tre specialbyggda hundkojor med både lås och webbkamera så att man kan ha koll på sin hund medan man är inne och handlar. Dessutom har man tagit fram speciella P-skivor som inte bara visar tiden som bilen varit parkerad, utan även omvandlar den omgivande temperaturen till temperaturen inne i bilen.

– Vi vill hjälpa dem, som precis som vi, älskar djur. Och förhoppningsvis kan våra hundparkeringar bidra till att några färre hundar blir kvar i bilarna medan husse och matte är inne och handlar, avslutar Sarah Frelin Ekvall.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundparkering ”arkenzoo

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 svar på ”Lämna inte hunden i bilen, lämna den hos oss istället!”

  1. Helena Seefried skriver:

    Det låter mkt bra, men jag lämnar mina hundar hemma om jag ska handla.

  2. Pia Andersson Hobert skriver:

    Vilket fantastiskt bra initiativ av Arken Zoo. Tack för det! Hoppas fler tar efter er djurvänliga inställning.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.