Många hundvalpar tas till veterinären

Foto: pixabay

Många hundvalpar till veterinären – En tydlig trend är att många av de nya valparna besöker veterinären. – I vår skadereglering syns det tydligt att många av de nya valparna besöker veterinären ofta, utan att ha några egentliga skador eller sjukdomar. Jag tolkar det som att många har skaffat sitt första djur och är osäkra. Med veterinärbesöket får de bekräftat att djuret mår bra, säger Patrik Olsson på Agria.

Fler unga väljer katter under pandemin

Att det är många som väljer att skaffa en hund eller katt under coronapandemin är numera välkända fakta. Men vilka är det som förverkligar sin dröm om ett härligt husdjur? Underlag från Agria Djurförsäkring visar att många yngre personer föredrar katter och förgyller sitt hem med en ny familjemedlem, medan 40-49 åringarna är den grupp som ökar allra mest med nya hundar och katter.

Överlag är det katter som dominerar i valet mellan katt och hund. Det finns cirka 1,2 miljoner katter i Sverige och är därmed landets mest populära husdjur. Och nu vill ännu fler njuta av ett liv tillsammans med en katt. Kattägande ökar dubbelt så mycket som hundar i den yngsta målgruppen, personer mellan 20-29 år under våren och sommarens pandemi.

– Det är kul att se katternas popularitet bland yngre personer, att ha ett djur i unga år betyder ofta att djurägandet fortsätter upp i åldrarna.  En katt bjuder på ett härligt sällskap, men kräver också omsorg och det är viktigt att vika tid för kattens behov, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Flest nya husdjur

Allra flest nya katter har det flyttat in hos personer i åldrarna 40-49 år, här syns en ökning om 19 procent, I samma åldersgrupp finns också den största ökningen av hundköpare, 15 procent.

– Statistiken tyder på att det är många barnfamiljer som valt att utöka med en efterlängtad katt eller hund. Det ser jag som ett positivt tecken att allt fler barn växer upp i hushåll med husdjur, säger Patrik Olsson.

Färre djur till äldre

Överlag stiger antalet husdjur i de flesta åldersgrupper med undantag för personer i grupperna 60-69 år samt 70 år och uppåt. Här syns en mindre minskning som kan bero på att äldre människor lever mer isolerat och undviker de nya kontakterna som ett djurköp innebär. Det kan också spegla en oro över att själv drabbas av corona, och vem ska då ta hand om djuret?

Många hundvalpar till veterinären

En annan tydlig trend är att många av de nya valparna besöker veterinären.

– I vår skadereglering syns det tydligt att många av de nya valparna besöker veterinären ofta, utan att ha några egentliga skador eller sjukdomar. Jag tolkar det som att många har skaffat sitt första djur och är osäkra. Med veterinärbesöket får de bekräftat att djuret mår bra, säger Patrik Olsson.

Utvecklingen i korthet:

Yngre personer mellan 20-29 år föredrar katter framför hundar. Allra flest nya husdjur flyttar det in hos 40-49 åringarna. Äldre personer över 60 år och uppåt går mot strömmen och här syns en liten minskning av båda djurslagen

Statistiken bygger på antalet nya införsäkrade hundar och katter under perioden 1 mars- 31 juli 2020, och jämförs med samma period förra året.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #gatuhund

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.