Nära tre av fyra hundägare oroliga inför nyår

Foto: pixabay

Många hundägare är oroliga för sin hund inför nyår. Det visar en undersökning som Sveland Djurförsäkringar har gjort. En majoritet av de tillfrågade anser också att deras hundar har problem med smällandet kring nyår.

Nyårsafton kommer tillbaka varje år med glädje och firande. Och tyvärr för många hundägare och hundar – med fyrverkerier överallt och i flera dagar.

Vissa hundar verkar inte alls besväras av smällandet, medan det för andra kan innebära ett stort lidande.

Sveland Djurförsäkringar har frågat 155 hundägare över hela landet om deras tankar inför nyår. På frågan om de känner oro för sin hund, svarar hela 70 procent ja. 30 procent svarar nej.

62 procent av de tillfrågade anser dessutom att deras hund har problem med smällandet. Det kan till exempel handla om att den blir orolig, blir rädd, får panik eller att den springer och gömmer sig. 34 procent anser att deras hund inte har några problem och 4 procent vet inte.

Svelands profil Emma Almquist, etolog och expert på hundars beteende, ger några tips på hur man kan underlätta för sin hund före och efter nyårsafton då det brukar smälla mycket.

  • Aktivera hunden under dagtid under perioden runt nyår. Undvik långa promenader när det är mörkt.
  • Vid tolvslaget på nyårsafton: Blockera ut ljud och ljus genom att rulla ned gardinerna, hålla lampor tända, sätta på musik eller tv:n.
  • Träna hunden genom att successivt vänja den vid smällar. Försök få den att associera smällarna med något positivt, till exempel mat eller lek, beroende på vad din hund tycker om. Börja med låg volym och så länge hunden verkar lugn kan du öka volymen successivt varje träningspass. Höj aldrig så mycket att hunden blir orolig, ta det hellre försiktigt.
  • Om en hund anses ha allvarliga problem med smällandet kan det krävas professionell hjälp. Det finns också lugnande och orosdämpande medicin som kan underlätta för hunden.

Undersökningen som Sveland Djurförsäkringar gjorde skickades ut via mejl och pågick under sju dagar, mellan den 24 – 30 november 2021. Totalt svarade 155 hundägare över hela landet på enkäten.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #veterinär #mydog

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.