Människan har genom avel påverkat hundarnas livslängd

Forskare har nu identifierat anledningen till varför små hundar generellt lever längre än stora hundar, och det verkar vara människans påverkan som ligger bakom detta fenomen.

Forskarna har för första gången funnit en förklaring till varför små hundar lever längre än större hundar. Studien visar att selektiv avel för storlek har gjort stora hundraser mer mottagliga för cancer, vilket leder till att de oftare drabbas av sjukdomen och därmed dör tidigare. Denna högre cancerfrekvens beror på att människor har avlat vissa hundar för att göra dem större, vilket har resulterat i att dessa raser nu ”släpar efter evolutionärt”.

Forskningen visar att även om det inte nödvändigtvis betyder att större hundar åldras snabbare än mindre raser, så är cancerfrekvensen högre hos större raser. Resultaten från studien stämmer väl överens med den biologiska teorin ”disposable soma” som först presenterades 1977, det har australiska forskare kommit fram till i en studie som har publicerats i tidskriften American Naturalist.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.