Se upp med Giftiga julblommor och andra faror i jul

Amaryllis, hyasint, julros och julstjärna och många fler av julens favoritblommor är giftiga för hunden och katten!

De flesta av växterna på listan nedan kan påverka hunden eller katten så pass att de får ont i magen, kräks eller får irriterad tarm med diarré som följd.

Det kan vara frestande att låta fyrbenta vänner smaka när alla andra festar på godsaker. Men julmaten och julpyntet kan vara livsfarlig för djuren och det gäller att se upp. Under jul och nyårshelgerna ökar både fall av diarré, kräkningar, chokladförgiftningar och bukspottkörtelinflammationer.

De vanligaste julväxterna:

  • Amaryllis: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.
  • Hyacint: Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.
  • Julkaktus: Ofarlig.
  • Julros: Hela växten är giftig.
  • Julstjärna: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar och diarré. Symptomen är i de flesta fall lindriga. Kraftigare besvär med svullnad och sväljsvårigheter kan förekomma.
  • Lilja: Ofarlig för hundar. Hela växten giftig för katter. Orsakar i svåra fall njursvikt, kan leda till död.
  • Mistel: Bladen och bären giftiga. Orsakar diarré och kräkningar.
  • Novemberkaktus: Ofarlig.
  • Tazett: Hela växten, framför allt löken, är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.
  • Tidlösa: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar, blodig diarré, cirkulations- och andningsproblem. Förgiftningen påverkar njurarna.
  • Tulpan: Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar, magsmärtor och salivering.
  • JULSKINKAN: Eftersom vi svenskar gärna vill vara nyttiga undviker många av oss de feta kanterna och ger det till våra husdjur istället. Gör inte det! Den feta maten kan framkalla bukspottkörtelinflammation vilket kan leda till döden, men även lättare symtom som diarré.
  • KÖTTBULLAR, LÖKSILL OCH JANSSONS FRESTELSE: Något som katter och hundar inte tål är lök. I alla sorters lök finns toxiner, gifter, som skadar de röda blodkropparna. Om de äter för mycket lök kan det leda till anemi, blodbrist. I vissa fall så pass allvarlig att djuret måste få blodtransfusioner. Symptom kan vara vita slemhinnor, blod i urinen eller matvägran.
  • REVBENSPJÄLL: Små benrester som fastnar i mag- tarmkanalen kan leda till smärtsam förstoppning. Det finns fall där förstoppningen blivit så kraftig att man måste öppna upp hunden för att massera tarmarna eftersom främmande benbitar inte tar sig igenom kroppen av sig själva. Det finns även fall där ben fastnat redan i matstrupen och orsakat skador som i vissa fall lett till att djuret varit tvunget att avlivas.
  • NÖTTER: Under julen har många julkorgar med blandade nötter. Nötter är mycket feta och kan leda till bukspottkörtelinflammation men även sura uppstötningar. De absolut farligaste är dock macadamianötter som kan leda till neurologiska problem. Oknäckta nötter kan orsaka problem om hunden sväljer dem eftersom de kan fastna i tarmen. Storleken på nöten i förhållande till djuret har betydelse för om nöten kommer att fastna eller passera magtarmkanalen.
  • RUSSIN OCH VINDRUVOR: Kan ge djuren akuta njurskador, vilket är livshotande. Man vet inte vilken dos som krävs eller vilket ämne som leder till allvarliga sjukdomar hos djuren. Om man vet att hunden eller katten har ätit russin eller vindruvor bör man kontakta veterinär direkt. Många akuta njurskador som orsakats av vindruvor leder till döden och en tredjedel av de som överlever får bestående njursvikt.
  • CHOKLAD: Det klassiska godiset som hundarna inte ska äta. Ju mörkare chokladen är desto farligare är den då kakao är det ämnet som är värst. Det är självklart en fråga om hur mycket hunden äter och varierar från fall till fall. Vissa hundar kan äta en hel Alladinask medan andra får problem efter några bitar. Oftast ger choklad diarré och kräkningar men kan även leda till kramper och hjärtstillestånd.
  • BULLDEG: Deg jäser i magen och kan ge symtom som påminner om alkoholpåverkan. Lämna alltså inte någon fas av ditt bullbak obevakat. Allt från vinglighet till medvetslöshet kan uppstå. Tillståndet är sällan livsfarligt men kan skapa stort obehag för din hund. Om din hund ätiti deg: Håll den under uppsikt så att den inte skadar sig. En berusad hund kan lätt göra sig illa i exempelvis trappor och på bordskanter. Vissa hundar kan även bli aggressiva när de blir berusade då de är en obehaglig situation för dem.
  • JULVÄXTER: Det allmänna tipset är att placera växter där ingen kan nå dem, men just för katter, som är mest känsliga, är det svårt. Alla liljeväxter är farliga för katten då det kan leda till akuta njurskador. Julstjärnor kan vara irriterande och även julkaktus som ger kräkningar. Julrosor kan de dö av, amaryllis är mindre giftig. Det vanligaste rådet om katten ätit växter (förutom liljor och julrosor då man ska söka hjälp direkt) är att hålla koll på allmäntillståndet. Ser man att katten börjar må sämre: kontakta veterinär. Om ni åker in så ta med växten den har ätit av.
  • GLITTER OCH PAKETSNÖREN: Oftast är det valpar och kattungar som gillar att tugga på nya, spännande saker. Glitter och snören kan göra att tarmen träs upp och orsaka stopp. Om man vet att det ätit något, ha koll på det allmäntillståndet och åk direkt till veterinär om en försämring uppstår.Symptomen är kräkningar samt mat- och vattenvägran.

Ring omgående giftinformationscentralen på nr 112 och begär vidare till Giftinfo om du är orolig att ditt djur fått i sig något giftigt.

Källa: Växter som är giftiga för hundar och katter

Julens farliga lista för din hund och katt

Giftiga julväxter

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundblogg



 

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.