Xylitol är giftigt för din hund

Tänk på var du lägger ifrån dig tuggummin och godsaker som innehåller xylitol, xylitol är nämligen väldigt giftigt för hundar.

Xylitol är ett vanligt sötningsmedel som används i sockerfritt godis och tuggummi. Enligt amerikanska ASPCA kan en godisstjälande hund inom loppet av 30 minuter, från det att den satt i sig ämnet, börja kräka, bli slöa och få svårt att gå och stå. I allvarliga fall kan hunden få kramp eller drabbas av medvenlöshet. I vissa fall kan hunden även drabbas av leverproblem och en hund på tio kilo kan drabbas av symptom redan vid två till tre tuggummi.
Beroende på mängden xylitol hunden ätit kan man ibland ge socker till hunden för att få den att bli bättre igen. Är det en större mängd xylitol hunden fått i sig eller om sockertillskottet inte hjälper bör man uppsöka veterinär. Människor är inte känsliga på samma sätt som hundar är.

ASPCA rapporterar att de känner till tiotalet fall där hundar dött av xylitol sedan 2002, men påpekar att många veterinärer inte rapporterar in fallen till dem. Vissa veterinärer har också bara behandlat hunden som leversjuk utan att veta att det är xylitol som påverkat hunden.
Xylitol är ett helt naturligt sockersubstitut från betor, trädnäver, majskolvar och andra naturliga råvaror. Ämnet är lika sött som socker men har ca 40 % mindre kalorier och behöver, till skillnad från socker, inte insulin för att metabolas.
Tack vare att xylitol är bakteriedödande används det även i tandkrämsprodukter och i många livsmedel avsedda för diabetiker.

 

 

Vill ni läsa mera om våra Pomeranian hundar www.blackoranges.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Xylitol är giftigt för din hund

  1. Lars skriver:

    Tack för påminnelsen. Det blir allt vanligare med xylitol som sötningsmedel. Exempelvis innehåller Alvsta glass sockerfri detta. Jag älskar det till mig själv men det skadar verkligen hunden om du ger den det. Så ge det aldrig till hunden!!

    Här är fler saker man ska undvika att ge till sin hund.
    https://svenskjakt.se/hund/skotsel/18-saker-som-ar-giftiga-hunden/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.