Valpning – goda råd


Skriver ner några riktlinjer för en normal valpning, samt tecken som gör att man bör kontakta veterinär.
Förlossningen består av tre stadier, öppningsstadiet, utdrivningsstadiet och efterbördsstadiet. Hoppas att det kan vägleda er lite.

Öppningsstadiet

Under detta stadium mjukas förlossningsväggarna upp och vidgas. Kroppstemperaturen sjunker till 36-37 grader. Detta orsakas av att det temperaturreglerande hormonet progesteron minskar i koncentration. I denna fas blir tiken ofta darrig/skakig. Hon börjar dessutom att bädda, blir rastlös och slutar ofta att äta. Öppningsstadiet varar normalt i 6-12 timmar. Varar det längre än 24 timmar är det ett tecken på att något inte står rätt till. Hos en del förstagångsvalpare kan dock öppningsstadiet fortgå upp till 36 timmar utan att det är onormalt.

Utdrivningsstadiet

Kroppstemperaturen stiger under detta stadium till det normala (38-39 grader), krystvärkar startar och fosterhinnor blir synliga. Vattnet går antingen genom att tiken biter sönder hinnorna eller genom att de brister av sig själva. Utdrivningen av den första valpen brukar ta upp till en timme. Om det tar längre än två timmar brukar det tyda på att något är fel. Valparna föds i en fosterhinna vilken tiken slickar bort. Tiken biter även av navelsträngen. På rasen Pomeranian rekommenderar jag att du själva hjälper till med att ta sönder fosterhinnan samt klippa av navelsträngen. Efter att första valpen fötts fram vilar tiken vanligtvis mellan 30 minuter och två timmar. Därefter föds valparna med intervall på 5-60 minuter. De sista valparna kan komma med betydligt längre mellanrum eftersom tiken behöver få vila och samla nya krafter. Längden på utdrivningsstadiet beror på antalet valpar men ska normalt inte överstiga 12 timmar. En kull på 4-8 valpar föds vanligtvis fram på ca 6 timmar. Gröna flytningar kan ses under förlossningen. Det är ett tecken på att en eller flera moderkakor helt eller delvis lossnat från livmoderväggen. Om avlossningen är fullständig måste valpen snarast födas fram för att överleva.

Efterbördsstadiet

Efterbördarna (moderkakorna) stöts vanligen ut inom 5-15 minuter efter varje valp. Ibland kan den dock bli kvar och komma ut ihop med nästföljande valps efterbörd. En kvarbliven efterbörd orsakar i regel inget problem för tiken. De löses upp och kommer ut som flytningar under de närmaste dygnen eftter valpningen.

Kontakta veterinär vid följande tillfällen

* mer än 24 timmars öppningsstadium hos tik som haft valpar tidigare

* mer än 36 timmars öppningsstadium hos en förstagångsvalpare

* normal kroppstemperatur efter temperatursänkning utan att tiken kommer igång med valpningen

* mer än 2 timmar från värkarbetet börjar tills första valpen är född

* ihållande kraftigt värkarbete i mer än 30 minuter utan resultat

* upprepade omgångar med krystvärkar i över 2 timmar utan resultat

* mer än 4 timmar mellan valparna

* avstannat / uteblivit värkarbete

* blodiga eller gröna flytningar- det är alltid onromalt och kan tyda på en förestående abort

Tempa din tik så att du vet vilken hennes normala kroppstemperatur är. Tempa tiken minst 3 gånger dagligen med början några dagar före förväntad valpning. Skriv ner temperaturerna. En temperatursänkning till under 37 grader ses normalt under 6-12 timmar i öppningsskedet.

Vill ni läsa mera om våra Pomeranian hundar så finner ni oss på

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 svar på Valpning – goda råd

  1. Sara skriver:

    jätteintressant att läsa!

  2. Vanja skriver:

    Har parat min tik och hoppas att det blir valpar under jan. (pomme)Det är såååå himla spännande och jag läser allt jag kommer över på nätet. Hon har haft en del färglösa flytningar och spytt några gånger under julhelgen, så det verkar ju ganska lovande.Lite orolig är man ju också eftersom jag är så himla rädd om min tik. Tack i alla fall för konkreta och bra råd!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.