Kvaliteten i djursjukvården hotas av personalbrist

svensk

Under 2015 beräknas Svensk Djursjukvårds medlemsföretag ha haft över 1,5 miljoner patientbesök. Efterfrågan på djursjukvård ökar med i snitt 10 procent årligen. Samtidigt täcker utbildningssystemet knappt 50 procent av veterinärbehovet och bara 25 procent av djursjukskötarbehovet.

Enligt en ny undersökning, utförd av Novus på uppdrag av Svensk Djursjukvård, ser nio av tio (89 procent) av Sveriges djurägare sina sällskapsdjur som familjemedlemmar. Närmare hälften (44 procent) går så långt att de uppger att djuret är en fullvärdig familjemedlem. Samtidigt anser två tredjedelar av de som besökt veterinär under det senaste året att kvalitet i djursjukvården handlar om välutbildad och specialiserad djursjukvårdspersonal.

– Nu kan vi se svart på vitt att människors relation till sina djur har förändrats i grunden. Och som en konsekvens ökar också efterfrågan på allt mer kvalificerad och avancerad djursjukvård. I kombination med snabb medicinsk och teknisk utveckling, har djurägarnas efterfrågan utvecklat svensk djursjukvård till att bli en av världens bästa. Men en djursjukvård i världsklass kräver att utbildningssystemet fungerar, säger Maria Lundvall, leg veterinär och branschansvarig på Svensk Djursjukvård.

Grundutbildningen av djursjukvårdspersonal håller mycket hög kvalitet i Sverige. Dessutom finns ett väl utvecklat system för vidareutbildning vilket är av avgörande betydelse för den fortsatta kunskapsutvecklingen inom professionen. Specialistutbildade veterinärer och djursjukskötare leder den kliniska utvecklingen ute på Sveriges djursjukhus och djurkliniker. Men platserna är så få att knappt 50 procent av veterinärbehovet och bara 25 procent av djursjukskötarbehovet är täckt idag.

– Kvaliteten kan inte uppehållas om inte personalbristen löses. Vi har en lång tradition av mycket god utbildning för veterinärer i Sverige, men när resurserna till veterinärfakulteten på Lantbruksuniversitetet minskar varje år och det utbildas för få djursjukskötare och veterinärer riskerar vi att både stjälpa en bransch i tillväxt och hota patientsäkerheten på sikt. Det är uppenbart att situationen är ohållbar, säger Maria Lundvall, leg veterinär och branschansvarig på Svensk Djursjukvård.

Hösten 2015 var det 2622 sökande till kandidatprogrammet för djursjukskötare och 1745 sökande till veterinärprogrammet. Av dessa antogs 50 respektive 100 sökande. Enligt Svensk Djursjukvårds senaste branschrapport behöver medlemsföretagens djursjukhus och kliniker anställa minst 200 djursjukskötare och 160 veterinärer under det kommande året. Därtill ska alla andra veterinära arbetsgivares rekryteringsbehov räknas.

Svensk Djursjukvårds undersökning visar också att:

  • 6 av 10 (58 procent) svarar att kvalitet för dem innebär att djursjukvårdspersonalen kan ge råd i svåra situationer på ett bra sätt
  • 36 procent av djurägarna spenderar mellan 500-2500 kr/månad på sitt djur, en siffra som är betydligt högre (50 procent) bland hundägare
  • Var tredje djurägare (32 procent) svarar att de inte ser någon tydlig gräns för vad djursjukvård får kosta

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyttig information om hund. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.