DOG NEWS önskar Er alla en Trevlig Alla Hjärtans dag

Historien bakom om alla hjärtans dag gif

”Ögonkasten är kärlekens första brevväxling”
Ninon de Lenclos, kurtisan och författarinna, Frankrike
 

Varför firar vi alla hjärtans dag?

Det finns flera olika förklaringar till varför vi i dag firar alla hjärtans dag. Den mest kända berättelsen handlar om prästen Valentinus som levde i Rom på 200-talet e.Kr. På den tiden styrde kejsaren Claudius II romarriket med fast hand, bland annat förbjöd han giftermål i landet. Unga män skulle på så sätt känna sig mer fria och gå med i den stora armé som Claudius II höll på att bygga upp.

Valentinus vägrade godta detta och började i stället viga förälskade par i hemlighet. En dag upptäcktes hans sysselsättning och han kastades i fängelse, dömd till döden. En av fångvaktarnas döttrar blev Valentinus stora kärlek. Dagen han avrättades, den 14 februari 269 e.Kr., skrev han en hälsning till sin nyfunna kärlek. Valentinus stora mod och tro på kärleken beundrades av många. År 496 e.Kr. utnämnde påven Gelasius den 14 februari till den helige Valentinus dag (St. Valentines Day).

I dag är det nog inte så många som känner till Valentinus levnadsöde. Men den 14 februari har blivit ett datum då många på olika sätt visar sin kärlek för familj och vänner. Valentinus skulle säkert vara mer än nöjd.

Tidsaxel – firande av alla hjärtans dag 

 

  • 1370 Valentindagen omnämndes för första gången. Firandet fick fotfäste i England och i norra Frankrike.
  • 1400-talet Det blev allt vanligare att man valde sin Valentin, vilket betydde att man skulle förlova sig med den man valt.
  • 1600-talet Valentinfirandet motarbetades av puritaner ända fram till mitten av 1600-talet.
  • 1700-talet Det blev allt mer rumsrent att fira Valentin. Vanligast var att mannen uppvaktade kvinnan med dyrbara presenter.
  • 1800-talet De dyrbara presenterna byttes ut mot konstnärligt utsmyckade brev och kort som man skickade till varandra.
  • 1900-talet Traditionen får fäste i USA.
  • 1956 Alla hjärtans dag införs av varuhuset NK i Stockholm, men intresset var ljumt.
  • 1960-90 På 60-talet började traditionen ta fart i Sverige, men först på 90-talet blev det riktigt stort och svenskarna började skicka kort till varandra.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.