Fruktade Taigafästingen har hittats i Sverige

Den fruktade Taigafästingen har hittats i Sverige, Antti Vaheri, professor i virologi vid Helsingfors universitet, har utnämnt fästingen till Finlands farligaste djur, farligare än varg och björn.

Forskarna har hittat bevis för att den fruktade taigafästingen har etablerat sig i norra Sverige. Parasiten kan sprida en farligare variant av virussjukdomen TBE. ”Den har indirekt orsakat många dödsfall i östra och centrala Ryssland”

Dödligare smitta

Taigafästingen sprider en dödligare variant av virussjukdomen TBE som kallas för Far Eastern. Dödligheten varit så hög som 30 procent bland de som insjuknat. Att jämföras med dödligheten hos den västliga varianten av TBE, som sprids av vanliga fästingar i Sverige, och där dödligheten i genomsnitt är omkring 1 procent, skriver SVT.se

Under de senaste åren har den så kallade taigafästingen blivit vanligare i Finland. Med fästingen har också en aggressivare form av fästingburen hjärnhinneinflammation eller TBE spridit sig till oss.

Två dödsfall i Kotka skärgård förra sommaren bekräftar att den sibiriska typen av TBE håller på att sprida sig.

Taigafästingen (Ixodes persulcatus) är vanlig i Ryssland och har därifrån spritt sig till Finland. Fästingen har bland annat påträffats i Bottenvikens kustområde, i Birkaland och i östra Finland.

Den vanliga fästingen (Ixodes ricinus) finns i hela landet förutom i norra Lappland. Fästingarterna är nära besläktade och man kan inte se någon yttre skillnad på dem.

Taigafästingen nu i norra Sverige

04a17839ca2a50a26b9820436795a5ebDOG NEWS Sveriges största hundblogg

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.