Så gör du om din hund varit i slagsmål

Hundslagsmål – en mardröm för alla hundägare

Hundar som biter andra hundar är en mardröm för alla inblandade. Som hundägare är du strikt ansvarig om din hund biter en annan hund. Och det kan bli dyrt. Även små bitskador kan orsaka stora skador och bör därför alltid kontrolleras av veterinär. 

De flesta hundar fungerar väl med andra hundar, men långt ifrån alla. Hundslagsmål kan uppstå både i hemmet mellan två etablerade hundar som exempelvis konkurrerar om ett ben eller mat, och mellan två hundar som aldrig träffats tidigare. Ett vanligt scenario är att en kopplad hund attackeras av en lös hund.
Oavsett situation, är hundägaren alltid strikt ansvarig för sin hund och den skada den åstadkommer. Ett hundslagsmål kan bli en dyr affär om din hund skadar en annan hund allvarligt. Men även mindre sårskador kräver oftast veterinärvård.

–  När en hund biter en annan hund använder den sina stora hörntänder. Tänderna perforerar huden varefter hunden sliter loss huden från underlaget. Resultatet blir en fickbildning mellan huden och underlaget som lätt blir infekterat. Därför kan även små skador kräva veterinärvård, förklarar Lotta Möller, veterinär hos Agria Djurförsäkring.

Hur allvarlig skadan är, beror på var bettet tar. Bett mot bröstkorgen kan ge läckage av luft in i brösthålan, vilket gör att lungorna faller ihop när undertrycket innanför revbenen försvinner. Hunden får svårt att andas och situationen kan snabbt bli kritisk. Riktigt illa kan det bli om en stor hund biter en mindre i hals eller nacke. Skadorna kan bli direkt livshotande. Skador i ansiktet kan resultera i nervskador och ögonskador medan bett på benen kan skada muskler, senor och i värsta fall leder.

–  I tassarna kan små ben brytas sönder av ett bett. Buken är ömtålig och bitskador kan ge allvarliga följder såsom bråck, inre blödningar, tarmskador och bukhinneinflammation som kräver vård på djursjukhus, säger Lotta Möller.

Ett bitsår måste ofta sys och dräneras av veterinär. Ofta kombineras behandlingen med en antibiotikakur och noggranna instruktioner om sårvård.

Förebygg hundattacker

 • Om du upptäcker en hund som är på väg att attackera din hund – ställ dig bredbent som en sköld framför din hund och kommendera ”stanna” och låt den attackerande hunden förstå att den inte kan komma åt hunden och att du står överst i rang
 • Träna på att möta andra hundar och låt din hund leka med andra hundar som valp och under uppväxten.
 • Om din hund inte tål andra hundar, håll den kopplad
 • Plocka undan matskålar, hundleksaker och ben vid hundbesök hemma
 • Träna ofta inkallning av din hund, lydnad minskar risken
 • Det är svårt att gå emellan ett hundslagsmål utan att själv skadas. Ett sätt är att ta tag i bakbenen och lyfta hundarna rakt upp, men slit inte upp hunden. Att hälla iskallt vatten över slagskämparna kan också hjälpa

Så gör du om din hund varit i slagsmål

 • Ta den andra hundägarens kontaktuppgifter. I Sverige råder strikt hundägaransvar, vilket i princip innebär att hundägaren ansvarar för de skador hunden orsakar. Du ska därför ta hundägarens namn, personnummer, adress och telefonnummer. Det kan hjälpa dig att få ersättning för veterinärvårdskostnaderna.
 • Kontrollera din hund direkt och skapa dig en bild av hur allvarliga skadorna är och konsultera veterinär.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Så gör du om din hund varit i slagsmål

 1. 77711n skriver:

  Det är risken för hundslagsmål som bl a motiverar någon form av ”hundkörkort”. Det som oftast händer är att den angripande hundens ägare oftast inte vet hur denne ska hantera sin egen hund i dessa situationer. Det är därför som jag som ägare till den angripne hunden vid varje tillfället detta hänt fått släppa min hund o fatta tag i den angripande hundens bakben o lyfta rakt upp – medan jag ev fått dirigera min egen hund med rösten. Den gång jag efter en skogspromenad kom med tre hundar i koppel, passerande huset till en anställd på SLU, vars hund rusade ut på vägen och högg min hund framifrån i ögonen, lyfte den okunnige SLU-anställde upp sin okopplade hund i svansen några decimeter o satte ner den igen upprepade gånger, gick det inte bra. Eftersom denna person hade sin tredje hundilskna hund på raken, hade man kanske förväntat sig bättre kunskaper.

  • dognewss skriver:

   Man blir stum ! Mötte precis en lösspringandes hund av kamphundstyp där ägaren stod 50 meter bort och gjorde ingenting, stod bara på stället och försökte locka in sin hund. Tvingades använda DOG DEFENSE för att försvara mina hundar. Då gav den anfallande hunden upp och sprang till sin ägare.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.