1 juni får Länsstyrelsen ansvaret för att omhänderta djur – nu upphandlar vi tjänster inom transport och förvaring

Regeringen vill renodla Polisens arbetsuppgifter, därför tar länsstyrelsen över ansvaret för att omhänderta djur från och med 1 juni. Länsstyrelsen i Dalarnas län, som tidigare fattat beslut om omhändertagande, ska nu även sköta de praktiska delarna som till exempel infångande, transport till djurhem, avlivning och försäljning. Länsstyrelsen går nu ut med en upphandling av tjänster inom transport och uppstallning av hund och katt.

– Djurskydd är redan idag en viktig fråga hos oss på Länsstyrelsen och även om nya uppdrag alltid innebär nya utmaningar så är vi förberedda på att ta över polisens uppgifter, säger Joakim Önnemar, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Det är Länsstyrelsens djurskyddshandläggare som handlägger de nya arbetsuppgifterna och sköter kontakterna med de leverantörer som anlitas för transport och uppstallning av omhändertagna djur. På Länsstyrelsens hemsida kommer information om djuren att publiceras och där berättar myndigheten hur du ska göra om du är intresserad av att ta över ett omhändertaget djur som länsstyrelsen beslutat ska säljas eller skänkas bort. De nya uppgifterna innebär också att Länsstyrelsen ansvarar för att säkerställa att kraven på märkning och registrering av hund efterlevs.

– Hundägare vars hund orsakar eller riskerar att orsaka avsevärda olägenheter eller skada på människor eller andra djur kommer att utredas av oss på Länsstyrelsen. Nu får vi ansvaret att besluta om till exempel koppeltvång eller munkorg på hunden, om hunden ska omhändertas, avlivas, eller förbjuda olämpliga hundägare att ha hund, säger Joakim.

Polisen har fortfarande en viktig roll
Bedömer Länsstyrelsen att det finns risk för att det ska uppstå en hotfull situation eller att myndighetens personal hindras vid omhändertagandet kommer Polisen även fortsättningsvis att närvara. Dessutom har Polisen möjlighet att omedelbart omhänderta djur med stöd av tillsynslagen och djurskyddslagen. Det går alltså att kontakta Polisen efter 1 juni för akuta ärenden utanför kontorstid då Länsstyrelsen inte håller öppet.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

 

 
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.