Hundägare sydde själv ihop ett bitsår – döms till 7500 kr böter

Under hösten 2022 blev en hund i ett hundslagsmål , biten bakom örat och på främre bogbladet. Hundägaren, en man i 55-årsåldern, kunde inte hitta någon veterinärstation i sin hemkommun som hade öppet, så han beslutade sig för att själv ta hand om hundens sår. Han använde en bedövningssalva och sydde ihop såret på bogbladet själv. Trots att hunden ryckte till vid stygnen så stannade hon kvar lugnt på plats.

Dock blev såret kraftigt infekterat några dagar senare och hunden togs då till veterinären för professionell vård. 

En hundägare i Västerbotten har blivit dömd för att ha sytt ihop sin hunds bitsår istället för att söka professionell vård. Istället för att vända sig till en veterinär valde han att försöka behandla hunden själv, vilket ledde till åtalspunkten brott mot djurskyddslagen. Tingsrätten beslutade att han skulle betala 7 500 kronor i dagsböter för sitt agerande.

Åklagaren hade först yrkat på åtalet för djurplågeri, men tingsrätten ansåg att det inte kunde bevisas att hundägaren hade handlat med uppsåt eller grov oaktsamhet för att orsaka hunden onödigt lidande. Trots detta var det tydligt att han hade brutit mot lagen genom att inte ge sin hund den vård den behövde.

Tingsrätten anser att hundägaren borde ha sökt veterinärvård omedelbart istället för att försöka själv sy ihop såret. Genom att agera på detta sätt orsakade han hunden onödigt lidande och bröt mot djurskyddslagen.

Det är viktigt att alltid söka veterinärvård vid skador eller sjukdomar hos ens djur, för att säkerställa att de får rätt behandling och vård. Att försöka behandla själv utan kunskap och erfarenhet kan leda till försämring av tillståndet och ökat lidande för djuret.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.