Fyra adopterade gatuhundar saknar skydd mot rabies – kan leda till katastrof säger veterinären

Sex hundar som har importerats från Rumänien till Åland har testats för rabies. Fyra av dem hade inget eller otillräckligt skydd mot sjukdomen.

Tre adopterade gatuhundar från Rumänien saknar helt skydd mot den smittsamma sjukdomen rabies och en hund har inte tillräckligt skydd.

Detta trots att de ska vara vaccinerade mot sjukdomen i Rumänien.

Varför ska man ta en hund om man är osäker på ursprunget och hälsan? Varför riskera andra hundars hälsa, sin egen och folkets hälsa?

– Det är inte överraskande för mig, för vi har redan påpekat att det är ett problem, säger Ålands länsveterinär Mohammad Jaber Alipour.

Sedan sommaren 2017 fram tills i dag har länsveterinären i samarbete med veterinärer vid Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet testat sex hundar som importerats från Rumänien till Åland, skriver Yle.

”Adopterade gathundar är ett allvarligt hot”

Trots landskapsregeringens uppmaning fortsätter ålänningar att adoptera gathundar från Rumänien – som oftast inte är vaccinerade mot rabies, trots papper som påstår motsatsen.
– Situationen är allvarlig. Den som adopterar en gathund utsätter både andra hundar och människor för fara, säger landskapsveterinär Mohammed Jaber Alipour.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg




Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.