Ny forskning: Hundar kan känna avundsjuka

Foto: pixabay

Ja, nu är det bekräftat, hundar blir avundsjuka precis som vi människor, visar en ny studie.

En ny studie ger bevis för att hundar uppvisar svartsjuka beteenden och har förmågan att föreställa sig att deras ägare klappar en annan hund även när de inte kan se vad som händer. Hundägare har länge hävdat att deras hundar visar svartsjuka beteenden när deras ägare uppmärksammar en annan hund, allt från vokaliseringar, upprört beteende eller att dra i koppel. Nu bevisar en studie från University of Auckland, publicerad i Psychological Science, att hundägare har rätt.

”Vår forskning stöder vad många hundägare redan vet – hundar uppvisar svartsjuka beteenden när deras ägare umgås med en annan hund”, säger huvudförfattare till studien, Amalia Bastos från University of Psychology School.

”Vi ville studera detta beteende mer ingående för att avgöra om hundar, som människor, mentalt kan uppleva en situation som väckte svartsjuka.”

Hundar verkar vara en av få arter som kan uppvisa svartsjuka beteenden på ett sätt som liknar ett mänskligt barn som visar svartsjuka när deras mamma ger ett annat barn uppmärksamhet. Hos människor är svartsjuka nära kopplat till självmedvetenhet, en anledning till att forskare är så intresserade av att studera svartsjuka och andra sekundära känslor hos djur.

För att testa hur och när hundar visar svartsjuka beteenden skapade forskarna situationer där 18 hundar kunde se ägaren umgås med en annan hund, eller vad hundarna trodde var en riktig hund, för i själva verket var det en modell av en hund. Och situationer där de inte kunde se samma interaktion eftersom den var dold bakom en skärm.

I experimentet observerade hundarna den falska hundrivalen placerad bredvid sin ägare. Sedan placerades en barriär mellan hunden och den potentiella rival som döljer den ur sikte. Trots att de blockerade sikten försökte hundarna med kraft att nå sina ägare när de verkade stryka den rivaliserande falska hunden bakom barriären, oavsett om de kunde se vad som hände eller inte.

Det är för tidigt att säga om hundar upplever svartsjuka som vi gör, men det är nu klart att de reagerar på svartsjuke framkallande situationer, även om dessa inträffar utom synhåll, kom forskarna fram till.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #SLU #högtblodtryck

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.