Nya Eu regler för hundägare och kennlar etc – krav på registrering senast den 1 oktober

Foto: unsplash

Senast den 1 oktober 2021 ska du som driver en anläggning med landlevande djur eller avelsmaterial ha registrerat din anläggning. En anläggning kan till exempel vara ett stall, en fastighet, en lokal eller ett bete. Det är du som driver anläggningen som ska registrera den, även om du inte själv äger eller tar hand om djuren eller avelsmaterialet.

Registreringskravet gäller alla djur som lever på land, förutom sällskapsdjur i privata hem. Du som har tillstånd enligt djurskyddslagen för att hålla hästar, pälsdjur eller sällskapsdjur behöver oftast även registrera din anläggning.

Hushåll där sällskapsdjur hålls räknas i regel inte som anläggningar och är därför undantagna från de nya kraven på registrering. Det gäller under förutsättning att dessa djur hålls för privata ändamål utan kommersiellt syfte.

Om djuren flyttas till andra länder för att byta ägare räknas det alltid som att djuren hålls i kommersiellt syfte. Då ska du registrera platsen som djuren hålls på som en anläggning. Om köparen hämtar djuret hos dig i Sverige behöver du däremot inte registrera platsen som en anläggning.

Om syftet med att hålla djuren är att tjäna pengar på dem räknas det som kommersiellt syfte. Några exempel på anläggningar som kan ses som kommersiellt syfte är hundkennlar, hunddagis, hund- och katthem och zoobutiker.

Skillnad på sällskapsdjur och handelsdjur

Är du uppfödare och ska sälja och skicka en hund utomlands? Då räknas hunden som ett handelsdjur och du måste registrera anläggning hos Jordbruksverket. Det gäller även om du har en mycket liten uppfödning och anläggningen i så fall blir det egna hemmet. 

Om hundens nya ägare istället hämtar och reser med hunden till det nya hemlandet gäller reglerna för sällskapsdjur, då krävs inte anläggning. Dock är det viktigt att den nya ägaren står skriven som ägare i hundens pass.

Detsamma gäller vid import av hund. Om du köper en hund som skickas till Sverige räknas den som ett handelsdjur. Reser du själv och köper en hund utomlands gäller reglerna för sällskapsdjur. Du ska stå som ägare i hundens pass.

Handelsdjur ska ha hälsointyg

I databasen TRACES registreras flytt av djur inom EU och import av djur utifrån EU. Nytt är att om du ska ta över en hund från en ägare i ett annat land ska det framgå av hälsointyget från TRACES att hunden kommer från en registrerad anläggning och transporteras av en registrerad transportör. Undersökningen ska göras av en officiell veterinär inom 48 timmar före resan till Sverige. Ska du sälja och skicka en hund utomlands gäller samma regler.

Det räknas också som kommersiellt syfte om du:

  • föder upp 3 eller fler kullar hundar eller katter per år
  • mot betalning hyr/lånar ut 3 eller fler hundar eller katter per år
  • säljer hundar eller katter från 3 eller fler kullar per år av egen uppfödning
  • säljer 3 eller fler hundar eller katter per år från annans uppfödning
  • mot betalning tar emot (exempelvis inackordering och hunddagis) 4 eller fler hundar eller katter

Läs mer

Källa: Jordbruksverket och SKK

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.