Lek med hunden hjälper din koncentrationsförmåga

Ny studie visar att lek med hundar hjälper oss människor att få en bättre koncentrationsförmåga, bättre välbefinnande och mental hälsa.

Behöver du en ursäkt för att umgås med din hund? Forskare har kommit fram till att lek med hundar ökar kraften i dina hjärnvågor.

Om du har en hund vet du redan att din valp kan göra dig väldigt glad. Men en ny studie visar att genom att spendera tid med en hund faktiskt kan boosta din hjärna – inklusive att förbättra din koncentration och till och med din kreativitet.

Många studier har tidigare studerat människors humör och hormonnivåer när de leker med en hund. Även om denna studie inte var den första att studera just detta, så gick den här nya studien ett steg längre, med hjälp av elektroencefalografi (EEG)-skanningar för att registrera elektrisk aktivitet i deltagarnas hjärnor – och de hittade några överraskande resultat.

Med EEG-elektroder intill hårbotten fick deltagarna klappa och leka med en hund: en vältränad fyraårig pudel.

Forskarna från Konkuk University i Sydkorea upptäckte att styrkan hos deltagarnas hjärnvågor ökade när de interagerade med hunden. Dessutom förändrades fördelarna för hjärnan beroende på vilken aktivitet människan och hunden gjorde tillsammans.

30 personer deltog i studien, som publicerades i tidskriften PLOS ONE. Deltagarna ombads utföra åtta olika aktiviteter med pudeln, inklusive att ge hunden godsaker, leka med en leksak och ta bilder tillsammans.

När deltagarna gick eller lekte med hunden fann forskarna att en typ av våg i deras hjärnor förstärktes. Detta, säger de, indikerar att hjärnan är avslappnad.

Forskarna hoppas att studien banar väg för mer forskning om användningen av tjänstehundar på sjukhus, skolor och andra miljöer för fysiologiska fördelar, som att minska ångest.

”Denna studie ger värdefull information för att klargöra de terapeutiska effekterna och underliggande mekanismerna för djurassisterade interventioner”, sa studieförfattarna.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.